PCOS petefészek

PCOS – policisztás ovárium szindróma

PCOS tünetei változékonyak, melyek eltérő mértékben és összetételben serdülőkortól kezdődően egész életen át panaszokat okoznak. Fontos a betegség korai diagnosztizálása, mert a felborult folyamatok lassan haladnak előre és megfelelő kezelés nélkül további súlyos szövődmények kialakulásához vezet.

A PCOS tünetei: zsíros bőr, pattanások, hajhullás, kopaszodás, szőrnövekedés az arcon, a mellbimbók körül, a köldök és derék alatti részeken. A PCOS betegek testsúlya általában normális, előfordulhat súlygyarapodás. A betegséget nem minden esetben kíséri inzulin-rezisztencia, ám ha IR-t is diagnosztizálnak kialakulhat a metabolikus szindróma.

A hormonális betegséggel élőknél a változó kor hamarabb bekövetkezik. Gyakran előfordul cukorbetegség, vérzsír-zavarok, szív-érrendszeri betegségek, köszvény, méh- és petefészekrák.

PCOS komplex, belgyógyászati, endokrinológiai, nőgyógyászati kórkép. Kérjen segítséget ha rendszertelen a menstruáció, akár több hónapig kimarad, ha nehézséggel jár a teherbe esés, meddőség, vetélés, koraszülés történik, terhesség alatt cukorbetegség alakul ki.

Hiperbár oxigénterápiáról több információ: www.kami-ker.hu  hbomedical.hu