Skip to main content

Lyme-kór

A Borrelia baktériumok kullancscsípés útján kerülnek az emberbe, majd elterjednek a véráramban a test távoli helyeire ahol ízületi, neurológiai, kardiovaszkuláris és egyéb tüneteket okozhat. A kullancscsípés helyén 3–30 nappal az érintkezés után kiütés, bikaszem jellegű piros folt jelentkezik.

Az akut stádiumában a Lyme egy kényelmetlen, de nagyon jól kezelhető betegség. Az érintettek mindössze kb. 20%-nál az antibiotikumos kezelés után megmaradnak a tünetek, amit a baktériumok fennmaradása okoz. Feltételezzük, hogy a baktériumok elkülönülhetnek a sejtekben, és a sejtek megvédhetik az antibiotikumoktól, ami krónikus Lyme-kórhoz és tartós neurológiai tünetekhez vezethetnek.

Lyme tünetei változatosak, ideértve a lázat, influenza-tüneteket, fejfájást, fáradtságot, valamint izom- és ízületi fájdalmakat. A későn felismert Lyme számos olyan problémát okoz, mint az immunrendszer diszfunkciója, idegrendszeri rendellenességek, kognitív rendellenességek, krónikus alvási zavarok, szívproblémák, sőt személyiség- és hangulati ingadozások. A krónikus Lyme betegeknél idővel a spirocheták replikálódnak, rezisztensé válnak az antibiotikumra és sajnos maradandó károsodást okoznak az egész szervezetben.

Diagnosztizálatlanul azonban pusztítóan nehéz betegséggé válik, amelyet egyre nehezebb azonosítani vagy kezelni. A Lyme „utánzóként” ismert, amely sok más betegséget utánoz. Amint a fertőzés elterjed az idegrendszerben és az izomzatban, a baktériumok nehezebben észlelhetők, és kevésbé hajlamosak az antibiotikumos kezelésre. A késői stádiumban vagy a kezelés utáni Lyme-kórban sérülékeny ízületi és izomfájdalmak, migrén, fény- vagy hangérzékenység, kognitív károsodás, émelygés, fáradtság, sőt szív- vagy légzési problémák léphetnek fel.

A hiperbár oxigénterápia sikeres kiegészítője az antibiotikumoknak a Lyme-kór kezelésében:

• enyhítheti a fájdalmat és a duzzanatot
• megállíthatja a fertőzést baktériumok elpusztításával és a WBC működésének javításával
• javíthatja a perifériás idegek regenerációját
• új kapillárisképződést vált ki, javítva a helyi keringést és a vérellátást
• fokozhatja az immunrendszer válaszát és az antibiotikumok hatását
• növelheti az energiát
• kiküszöbölheti az izomfájdalmat és a fáradtságot a mérgező anyagok eltávolításával
• megakadályozhatja a csontok és porcok károsodását
• csökkentheti a fáradtságot és javíthatja az általános egészséget
• az oxigénterápia fokozhatja az antibiotikumterápia hatását és csökkentheti annak mellékhatásait

A klasszikus piros kör a fertőzötteknek csak több mint felén jelentkezik. A Lyme-kór kórokozója életciklusa során csekély mennyiségű oxigént igényel, ezért oxigénben gazdag környezetben elpusztul. A spirocheta halálos oxigénszintje 30-160 Hgmm közé esik, az 1,3 Atm nyomáson 90-135 Hgmm érheti el a szöveteket. Hiperbár oxigénterápia hatékonyan elpusztíthatja a mikroorganizmusokat, miközben fokozhatja a fehérvérsejtek funkcióját és az antimikrobiális szerek mélyre jutását a fertőzött szövetekbe.

A Lyme korai kezelése általában sikeres, de sok betegnél évekig nem kerül diagnosztizálásra. Ma a Lyme-betegség az egyik leggyorsabban növekvő fertőző betegség.

Akut és krónikus Lyme betegek esetekben az immunrendszer működése optimalizálható  Szuperoxid dizmutáz, glutation, melatonin, szelén, cink, magnézium, béta-karotin, B-, C-, D-vitamin bevitelével.

Amennyiben Ön esetleg családtagja akut vagy tartós Lyme-beteg, segíthet a hiperbár oxigén. Vegye fel velünk a kapcsolatot, foglaljon időpontot személyes konzultációra, vagy vegye igénybe díjtalan e-konzultációnkat!

Tudjon meg többet a hiperbár oxigénterápiáról!

lyme-kor-tunetek-2-nagy

Z K

Zombori Katalin ETI-ENKK szakmai vizsgával rendelkező természetgyógyász, fülakupunktúrás addiktológus, az 1,3 mATM hiperbár oxigénterápia magyarországi úttörője. Szakértelmével, gondoskodó hozzáállásával az egészségügyi állapotok legszélesebb körében nyújt segítséget. Az alternatív gyógyászat képviselőjeként fontos számára a táplálkozásterápia a mozgásterápia és a légzésterápia.