Skip to main content

Nem oxigénterápia az ózonterápia és a hidrogén-peroxid-terápia

Nem oxigénterápia az ózonterápia és a hidrogén-peroxid-terápia.
Az oxigénbevitel növelése ártalmatlannak tűnhet, de még a megfelelő alkalmazás esetén is elengedhetetlen a szakember gondos ellenőrzése, hogy elkerüljék az oxigén-toxicitást, valamint a túlzott használatból eredő esetleges szövődményeket. Az oxigénterápiának egyetlen formája létezik, amelynek klinikai bizonyítékai alátámasztják a gyógyulási folyamatban való alkalmazását. Ez pedig nem más mint amikor közvetlenül tiszta oxigént kap az egyén belélegzéssel normál légköri nyomáson vagy tengerszint feletti nyomáson (hiperbár oxigénterápiában).

A módosított oxigén (az ózon és a hidrogén-peroxid) egyéb nem megfelelő módon történő alkalmazásai életveszélyesek is lehetnek. Az ózonterápiát (a gáz előállításához, illetve kiadagolásához használt gépeket), a hidrogén-peroxid-terápiát (az ehhez használt oldatokat) nem ajánlott a szervezet méregtelenítésére, fertőtlenítésére vagy rákos sejtek elpusztítására alkalmazni.

Mégis miért használják az emberek ezeket a terápiákat?

Akik indítványozzák ezeket a módszereket azt állítják, hogy az ózon és a hidrogén-peroxid által a szervezetben keletkező extra oxigén hatékonyabb, mint a hagyományos oxigén a betegség elleni küzdelemben, vagy a sérülések javításában. Azt állítják, hogy a szervezet a fokozott oxidációval semlegesítheti a mérgező anyagokat és elpusztíthatja a káros mikroorganizmusokat,  segít a fertőzésektől a krónikus fáradtságig. Tévedés azt hinni, hogy ha az anyagcsere természetes melléktermékeiként hidrogén-peroxid is keletkezik, akkor arra bármilyen mennyiségben szüksége lehet a szervezetnek.

A valóság az, hogy a terápia ezen formái nem juttatnak elegendő oxigént a sejtekbe, ahogyan azt a téves elméleteik sugallják. Normális légzés esetén a levegő oxigénje a tüdőbe jut, ahol a vérben a hemoglobinhoz kapcsolódik. Az emberi test a légzési sebesség változtatásával automatikusan alkalmazkodik a kapott oxigénmennyiséghez. A tüdőbe visszatérő vér tartalmazza a felesleges oxigént, amelyet aztán kilégzünk. Hegyvidéki régiókban, ahol a legalacsonyabb a légnyomás, az emberek könnyen alkalmazkodnak az csökkent oxigénszinthez. Amikor folyadékon, pirulán vagy ételen keresztül vesz oxigént a gyomorba, a szervezet oxigénszintjét ez kevésbé befolyásolja. A „stabilizált oxigén” termékek ajánlott adagolása kevesebb oxigént biztosítana, mint egyetlen mély lélegzetvétel!

Az oxigénsátrak, oxigénfürdők és az oxigéngőz-szaunák forgalmazói azt állítják, hogy valamilyen módon javítják az emberek életminőségét. Noha lehetséges, hogy egy eszköz zárt tartályban bizonyos mennyiségben oxigént juttat a térbe vagy a vízhez, de nem sokkal azután, hogy a víz kapcsolatba kerül a helyiség levegőjével, nagy része gyorsan távozik. Bőrön keresztül nem tudunk elegendő mennyiségű oxigént felvenni.  Egy embernek kopoltyúkra lenne szüksége ahhoz, hogy jelentős mennyiségű oxigént nyerjen ki a vízből.

Mi az oxigénre tettük fel az életünket

Fontos mérni a szervezet pillanatnyi oxigéntelítettségét és fontos tudni, hogy mennyi extra oxigént képes felhasználni a test. A hiperbár oxigénterápia reményt adott sok olyan személy számára, akik kimerítették az összes többi kezelési alternatívát. Ezt a terápiát világszerte sikeresen alkalmazzák krónikus gyulladás és érkárosodás miatt fellépő helyi hipoxia kezelésére. Amikor képzett szakemberek észszerűen a biztonsági protokollt betartva végzik az oxigénterápiát az nagyon hatékony kezelés lehet.

Minden problémára van biztonságos megoldás. Tudjon meg többet a hiperbár oxigénterápiáról!

Z K

Zombori Katalin ETI-ENKK szakmai vizsgával rendelkező természetgyógyász, fülakupunktúrás addiktológus, az 1,3 mATM hiperbár oxigénterápia magyarországi úttörője. Szakértelmével, gondoskodó hozzáállásával az egészségügyi állapotok legszélesebb körében nyújt segítséget. Az alternatív gyógyászat képviselőjeként fontos számára a táplálkozásterápia a mozgásterápia és a légzésterápia.