Skip to main content

Oxigénhiány

Az oxigén a belélegzett levegőnek körülbelül egyötödét (20,9% -át) teszi ki, a légkör fennmaradó négyötödét nitrogén alkotja. Az oxigénhiány megértése segítségére lesz abban, hogy felismerje és elkerülje a vészhelyzeteket.

Amikor a szervezetben az oxigén koncentrációja csak 1–2 százalékkal csökken, azonnal érezni lehet annak hátrányos hatását

Ha a levegőben lévő oxigén 19,5% -ra csökken a légkört oxigénhiányosnak tekintjük.

16% -os oxigénszintnél az egyéneknél megemelkedik a pulzus, gyorsul a légzés, csökken a gondolkodás, figyelemmegtartás és az ítélőképesség, koordinációs zavar lép fel.

12,5% -os oxigénszint esetén rosszullét, hányinger vagy hányás lehet, az ajkak elkékülnek, sérül a központi idegrendszer és fennáll a maradandó szívkárosodás veszélye.

10% vagy annál kevesebb oxigénszint esetén az görcsöket, mozgásképtelenséget tapasztalhat, eszméletvesztés és életveszélyes állapot lehet.

6-8% oxigénszint mellett a halál 8 perc alatt  következik be. Ha 4-5 percen belül az oxigénszint helyreáll még lehetséges a gyógyulás. Ezek az értékek hozzávetőlegesek, és az egészségi állapot meghatározó.

Amikor légkörben az oxigénszint megváltozik

Fontos megérteni, hogy a légtérben bekövetkező 0,1% oxigénszint csökkenés is jelentős. Az oxigénszint csökkenése zárt térben az égés következménye lehet; oka lehet mikrobiális aktivitás (például az erjedés folyamata); oka lehet egy tartály vagy cső belső felületének oxidációja (rozsdásodása); vagy lehet, hogy az oxigént egy másik gáz, például nitrogén vagy argon helyettesítette.

Szivárgó anyagok tárolótartályokból, földgázvezetékekből, technológiai szelepekből előidézhetik, hogy még több gáz szabadul fel, amely kiszorítja az oxigént rosszul szellőző helyiségekben vagy zárt helyiségekben. A bomló szerves anyagok, például állati, emberi vagy növényi hulladékok metánt, szén-monoxidot, szén-dioxidot és kén-hidrogént eredményeznek, amelyek kiszorítják vagy elfogyasztják az oxigént.

Más esetekben kombinált hatások okozzák az alacsony oxigénkoncentrációt. A légköri nyomást a magasság növekedése, a hőmérséklet, a relatív páratartalom és egyéb tényezők is befolyásolják. Az átlagos légköri nyomás különbözik az Egyenlítő fölötti és alatti szélességtől is. Az oxigén parciális nyomása azonban csökken a magasság növekedésével, mert ahogy a légköri nyomás csökken, kevesebb molekula létezik egy adott térfogatú levegőben. A biológiailag elérhető oxigén mennyisége csökken, mivel a PO 2 csökken.

Mitől léphet fel oxigénhiány az emberi szervezetben?

Az életmód, életkor, krónikus betegségek következtében előfordul olyan egészségi állapot, amely kiegészítő oxigént igényel. A hét minden napján éjjel-nappal azért dolgozunk, hogy az ország területén bárhova eljuttassuk orvostechnikai készülékeinket. Az igényekhez igazodva mindig a legjobb megoldást javasoljuk bérlésre vagy vásárlásra.

Ha további információt szeretne kapni arról, hogy a hiperbár oxigénterápia hogyan javíthatja általános egészségi állapotát, akkor hívja fel irodánkat. Tudjon meg többet a hiperbár oxigénterápiáról!

Z K

Zombori Katalin ETI-ENKK szakmai vizsgával rendelkező természetgyógyász, fülakupunktúrás addiktológus, az 1,3 mATM hiperbár oxigénterápia magyarországi úttörője. Szakértelmével, gondoskodó hozzáállásával az egészségügyi állapotok legszélesebb körében nyújt segítséget. Az alternatív gyógyászat képviselőjeként fontos számára a táplálkozásterápia a mozgásterápia és a légzésterápia.