Oxigénhiány

Kezdőlap » Blog » Egészségtudatosság » Oxigénhiány

Oxigénhiány

Az oxigén a belélegzett levegőnknek körülbelül egyötödét (20,9% -át) teszi ki, a légkör fennmaradó négyötödét nitrogén alkotja. Az oxigénhiány megértése segítségére lesz abban, hogy felismerje és elkerülje a vészhelyzeteket.

Amikor az oxigén koncentrációja még ha csak 1–2 százalékkal csökken, az emberek azonnal érezni kezdik annak hátrányos hatását.

Ha a levegőben lévő oxigén 19,5% -ra csökken a légkört oxigénhiányosnak tekintjük.

16% -os oxigénszintnél az egyéneknél megemelkedik a pulzus, gyorsul a légzés, csökken a gondolkodás, figyelemmegtartás és az ítélőképesség, koordinációs zavar lép fel.

12,5% -os oxigénszint esetén rosszullét, hányinger vagy hányás lehet, az ajkak elkékülnek, sérül a központi idegrendszer és fennáll a maradandó szívkárosodás veszélye.

10% vagy annál kevesebb oxigénszint esetén az egyén görcsöket, mozgásképtelenséget tapasztalhat, eszméletvesztés és életveszélyes állapot lehet.

6-8% oxigénszint mellett a halál 8 perc alatt  következik be. Ha 4-5 percen belül az oxigénszint helyreáll még lehetséges a gyógyulás. Ezek az értékek hozzávetőlegesek, és az egyén egészségi állapotától,

Amikor légkörben az oxigénszint megváltozik

Fontos megérteni, hogy a légtérben bekövetkező 0,1% oxigénszint csökkenés is jelentős. Az oxigénszint csökkenése zárt térben az égés következménye lehet; oka lehet mikrobiális aktivitás (például az erjedés folyamata); oka lehet egy tartály vagy cső belső felületének oxidációja (rozsdásodása); vagy lehet, hogy az oxigént egy másik gáz, például nitrogén vagy argon helyettesítette.

Szivárgó anyagok tárolótartályokból, földgázvezetékekből, technológiai szelepekből előidézhetik, hogy még több gáz szabadul fel, amely kiszorítja az oxigént rosszul szellőző helyiségekben vagy zárt helyiségekben. A bomló szerves anyagok, például állati, emberi vagy növényi hulladékok metánt, szén-monoxidot, szén-dioxidot és kén-hidrogént eredményeznek, amelyek kiszorítják vagy elfogyasztják az oxigént.

Más esetekben kombinált hatások okozzák az alacsony oxigénkoncentrációt. A légköri nyomást a magasság növekedése, a hőmérséklet, a relatív páratartalom és egyéb tényezők is befolyásolják. Az átlagos légköri nyomás különbözik az Egyenlítő fölötti és alatti szélességtől is. Az oxigén parciális nyomása azonban csökken a magasság növekedésével, mert ahogy a légköri nyomás csökken, kevesebb molekula létezik egy adott térfogatú levegőben. A biológiailag elérhető oxigén mennyisége csökken, mivel a PO 2 csökken.

Oxigénhiány az emberi szervezetben is felléphet. Az életmód, életkor, krónikus betegségek következtében előfordul olyan egészségi állapot, amely kiegészítő oxigént igényel. Orvostechnikai készülékeinket bérelheti vagy megvásárolhatja.

Tudjon meg többet a hiperbár oxigénterápiáról!
Ha további információt szeretne kapni arról, hogy a HBOT hogyan javíthatja általános egészségi állapotát, akkor hívja fel irodánkat.