Skip to main content

Osteomyelitis – csontfertőzés

Az osteomyelitis olyan progresszív csontszövet-gyulladás, amely hematogén vagy bakteriális úton okoz fertőzést. Általában a csont külső rétegeit és a belső csontvelőt is érintheti. Nehéz kezelni, mivel a csontokban nincs sok ér, ezért az antibiotikumok nehezen érik el az érintett területet. Ha tályog keletkezik műtétre van szükség,  végső esetben amputáció is történhet.

A test egy részének fertőzése a véráramban átterjedhet a csontba, akár egy rutin foghúzás, nyílt törés vagy műtét a csontot fertőzésnek teheti ki. Az akut osteomyelitis, ha jelentős ideig nem kezelik nekrotikus csontszakaszok kialakulását eredményezheti, amelyek hozzájárulnak a folyamatos fertőzéshez és krónikus oseomyelitis-t okoznak.

Krónikus osteomyelitis – oxigénhiányos szövet

A krónikus refrakter osteomyelitis (CROM) olyan csontfertőzés, amely a hagyományos terápiás kezelésre és az antimikrobális szerekre nem reagált. A krónikus csontfertőzések gyermek és felnőtt betegekben egyaránt előfordulhatnak, bár gyakran más helyi vagy szisztémás problémákkal járnak. Azoknál a betegeknél, akik immunszuppresszív vagy más krónikus betegséggel, például cukorbetegséggel rendelkeznek, nagyobb a valószínűsége annak, hogy CROM alakuljon ki.

Csontfertőzések okai és előfordulása

Számos baktériumtörzs létezik, amelyek végül osteomyelitishez vezethet. Ezek közül azonban a leggyakoribb a staphylococcus aureus baktériumok, amelyek gyakran előfordulnak az emberi bőrön és általában jóindulatúak. Ha azonban ez a törzs bekerül a véráramba, akkor megtámadhatja a csontokat. Ez túlterhelheti az immunrendszert, ezáltal megakadályozva a test azon képességét, hogy megakadályozza a későbbi csontkárosodásokat. Míg a staphylococcus műtéti eljárások során is bejuthat a testébe, például egy csonttörés helyrehozásakor.

A staphylococcus a baktériumok általános formája, amelyek pattanásoktól a meningitisig terjedő fertőzéseket okozhatnak ha a véráramba jutnak. A múltban nehéz volt az osteomyelitis kezelése, de most az agresszív kezelés gyakran megmentheti a fertőzött csontot és megakadályozhatja a fertőzés terjedését.

A csontfertőzések általában a láb a felső kar, a gerinc és a medence hosszú csontjait érinti.  A fertőzés egyetlen csontszakasz vagy több szakasznak csak egy részét érinti, mint a csonthártya, csont vagy csontvelő,  illetve több csontot is érinthet, mint szeptikus ízület, fertőzött protézisek vagy neuroarthropathia okozta fertőzések esetén. Amikor a csontfertőzés nagyon magas morbiditással és mortalitással rendelkezik, például gerinc, koponya vagy szegycsont esetén, az olyan osteomyelitis, amely hat héten belül nem reagál a hagyományos kezelésre, multidiszciplináris megközelítés részeként a beteget hiperbár oxigénterápiára kell irányítani. A CROM leggyakrabban a hosszú csontokban trauma után és diabéteszes lábfekélyben fordul elő, a betegek kb. 20% -nál csontritkulást okozva.

Hiperbár oxigénterápia a sebgyógyulásban és a végtagok megmentésében

A hiperbár oxigénterápia azonnal megszünteti a szöveti oxigénhiányt, hozzájárulhat a csontbetegségek gyógyulásához az oszteoclasztok és az oszteoblasztok aktiválásával és megelőzheti a kiújulást. Segítheti a fehérvérsejteket a baktériumok elpusztításában, az antibiotikumok jobb működését, és egyes antibiotikumokkal együtt segít megsemmisíteni az ezekben az esetekben kialakuló biofilmeket. Amint a fertőzés ellenőrzés alatt áll, és az elhalt csont helyén új csontszövet képződik. Ezeknek a folyamatoknak az optimális működéséhez magas oxigénszint szükséges. A  hiperbár oxigénterápia serkenti az új erek képződését, ami hozzájárul a növekvő csontok folyamatos tápanyagellátásához.

A hiperbár kezelés az erőteljes oxigénellátás révén elősegítheti a rendellenesség leküzdését az antibiotikum-terápiával és / vagy műtéti beavatkozással együtt. Elősegítheti az egészséges csontok megőrzését, helyreállítását, új csontok felépítését és az immunrendszer működését.

Ha készen áll arra, hogy megtapasztalja a hiperbár oxigénterápia erejét, foglaljon konzultációra időpontot!

Tudjon meg többet a hiperbár oxigénterápiáról!

 

Z K

Zombori Katalin ETI-ENKK szakmai vizsgával rendelkező természetgyógyász, fülakupunktúrás addiktológus, az 1,3 mATM hiperbár oxigénterápia magyarországi úttörője. Szakértelmével, gondoskodó hozzáállásával az egészségügyi állapotok legszélesebb körében nyújt segítséget. Az alternatív gyógyászat képviselőjeként fontos számára a táplálkozásterápia a mozgásterápia és a légzésterápia.