Skip to main content

Sugárzási nekrózis

Minden sebet a lehető leggyorsabban meg kell gyógyítani. Amikor a gondos sebkezelés ellenére ez a folyamat még sem történik meg, mert nekrotikus szövet van jelen, hiperbár oxigénterápia vagy lokális oxigénterápia alkalmazható.

A nekrotikus szövetről

A nekrotikus szövet elhalt vagy devitalizált szövet. Ezt a szövetet nem lehet megmenteni, el kell távolítani, hogy lehetővé váljon a sebgyógyulás. A sebfelszín sárgás és puha, gennyből és fibrinből áll, amely leukocitákat és baktériumokat tartalmaz. Ez a szövet gyakran tapad a sebágyhoz, és nem lehet könnyen eltávolítani. A var fekete, száraz és bőrszerű, és az alatta lévő sebágy fölött a varasodáshoz hasonló vastag burkolatot képezhet.

Sugárzási nekrózis

A sugárzási nekrózis meghatározható sejthalálként az agresszív daganatoknál alkalmazott nagy dózisú sugárzás eredményeként. A véráramlás elvesztése által okozott elhalt sejtek a sugárkezelésekkel összhangban bárhol elhelyezkedhetnek. Ez a károsodás nem gyógyuló sebeket, fájdalmat és bőrkárosodást okozhat. A sugárzási nekrózis a következő osztályozásokra osztható: akut, szubakut és késleltetett szövődmények. Az akut károsodás közvetlen, valamint a környező károk. A sejtek a DNS-szerkezetben károsodnak a mitózis megelőzésére. Ez a károsodás nem tartós, a tünetek kezelésével gyógyul. A szubakut károsodás a tüdőrák kezelésével függ össze, és utánozza a hörghurutot. Egy másik sérülés, amely megtörténhet, a gerincvelő átmeneti demilinizációjához kapcsolódik, és Lhermitte-szindrómát okoz. Lhermitte-szindrómával a páciens villamosszerű sokkokat szenved el a lábában, amikor a gerincet nyújtja. Késleltetett sérülések fordulhatnak elő minden típusú kezelésnél és a kezdeti kezelés után hat hónaptól éveken át. Ez magában foglalhatja az akut sérüléseket is, amelyek soha nem oldódtak meg, és krónikus sérülésekké váltak.

Oxigénterápia mint kiegészítő kezelés

A lokális oxigénterápia 95% oxigént 10-50 mbar, az enyhe nyomású hiperbár oxigénterápia 95% oxigént és 1,3 atm. Nálunk kizárólag ez a kettő oxigénterápia érhető el, mely angiogenezis létrejöttét és a megnövekedett véráramlást okozza a veszélyeztetett területeken. Ezt a terápiát a sebellátás számos területén alkalmazzák, például: szén-monoxid-mérgezés, gáz gangréna, krónikus refrakter osteomyelitis, diabéteszes fekélyek, nekrotizáló fasciitis, cianid-mérgezés, traumás sérülések vagy rekesz szindróma, artériás elégtelenségek, sugárzási nekrózis és akut termikus égési sérülések.

A hiperbár oxigénterápia hasznos a fokozott vaszkularizációhoz és fibrózishoz kapcsolódó sugárzási nekrózisban az angiogenezis és a fokozott oxigénellátás stimulálása révén. Az oxigénellátás növelésével a hipoxiás szövetek újra életet kapnak, amint azt a transzkután oxigénvizsgálatok (TCOM), az elő- és utókezelés alkalmazásával végzett vizsgálatok bizonyítják.

A hiperbár oxigénterápia jelentősége a sugárzási nekrózis és az osteo-sugárzás nekrózis szempontjából jól dokumentált és figyelemre méltó. A hiperbár oxigénterápia használata költséges, de a megfelelő sebkezelés ismerete, valamint a kutatáson és a bizonyítékokon alapuló ellátás fontossága ismeretében a kezelés csak fokozza a hatékonyságot. Az életminőség javulása mellett csökken a beteg fájdalma, a hosszadalmas kezelések költsége.

A blogban kifejtett nézetek és vélemények kizárólag a szerző véleményét képviselik.

Tudjon meg többet a lokális oxigénterápiáról és a hiperbár oxigénterápiáról!

 

 

Z K

Zombori Katalin ETI-ENKK szakmai vizsgával rendelkező természetgyógyász, fülakupunktúrás addiktológus, az 1,3 mATM hiperbár oxigénterápia magyarországi úttörője. Szakértelmével, gondoskodó hozzáállásával az egészségügyi állapotok legszélesebb körében nyújt segítséget. Az alternatív gyógyászat képviselőjeként fontos számára a táplálkozásterápia a mozgásterápia és a légzésterápia.