emésztőrendszeri betegségek

Emésztőrendszeri betegségek

Irritábilis Bél Szindróma egyre gyakoribb pszichés eredetű kórkép, mely társul a tápcsatorna fokozott érzékenységével, a bél perisztaltikájának érzékelési zavarával. Az elégtelen mikro keringés következtében hypoxia (oxigénhiány) lép fel, ami károsodást okoz az emésztőrendszer nyálkahártyában és csökken annak gyógyulási képessége. A betegség a teljes emésztőrendszert érintheti, mely az életminőséget és a szociális kapcsolatokat súlyosan rombolja.

A hagyományos kezelésre nem reagáló, vagy gyengén reagáló betegek számára nyújt megoldást a hiperbár oxigénterápia. A hypoxiás szövetekben gyorsan telítődik az oxigén, így az emésztőrendszer nyálkahártyája és a bélfal izomzata újra képes ellátni funkcióját. A hiperbár oxigénterápia támogatja a központi idegrendszert, valamint az agy kártékony működési mintázatának megváltozását elősegítő gyógymód, a szakszerű stressz-kezelés, pszichoterápia, jóga, relaxációs tréning, meditáció, biofeedback és neuroterápia jelenthetik a végleges megoldást.

Gyulladásos bélbetegségek kialakulásában és fenntartásában a genetikai hajlam mellett szerepe van az immunrendszer hibás működésének is. A Crohn betegség és a colitis ulcerosa hullámzó lefolyású egész életre kiható autoimmun betegség.

Crohn betegeknél leggyakoribb tünetek az étkezést követő 2-3 órával a jobb hasi régióban jelentkező görcsös alhasi fájdalom, puffadás, hasmenés, láz, étvágytalanság és a súlyvesztés. A betegség rendkívül komoly tünettípusokat produkál, feltétlenül szakorvosi gondozást igényel. Aktív és nyugalmi időszakban a hagyományos gyógyszeres kezelést kiegészítve hatékonyan alkalmazható biológiai terápiákkal és hiperbár oxigénkezelésekkel a tünetek enyhítésére, tünetmentességre törekszünk.

Colitis ulcerosa tünetei elsősorban a végbéltől kezdődően a vastagbelet érinti, a tartósan és gyakran ürülő széklet laza, nyákos. A gyulladásos tünetek más szerveken is megjelenhetnek, pl. a szemekben, bőrön, térd-, boka-, csukló-, gerinc ízületeiben. A betegség súlyosságától és kiterjedésétől függetlenül fontos a hiperbár oxigénterápia alkalmazása, az étrendi és életmódbeli változtatások mielőbbi bevezetése, makro- és mikroelemek pótlása.

Hiperbár oxigénterápia előnyei Crohn-betegség és a colitis ulcerosa esetén

  • Megszűnik az ischaemiás terület
  • Fokozódik a szövetek vér és oxigén ellátása
  • Jobb oxigénellátás következtében felgyorsul a sebzáródás, a sipolyok gyógyulási folyamata
  • Csökken a gyulladás, a fájdalom, valamint a bevitt gyógyszer mennyisége (kortikoszteroidok, immunszupresszív gyógyszerek, fájdalomcsillapítók)
  • Csökkent a mentális és fizikai stressz
  • Javul majd helyreáll a bélflóra
  • Intenzívebbé válik a metabolikus anyagcseretermékek, méreganyagok kiürülése
  • Baktériumok kiküszöbölése és a fertőzés,
  • Tovább javíthatja az alkalmazott gyógyszerek és antibiotikumok hatását
Megosztás: Facebooktwittergoogle_plus         Követés: Facebookgoogle_plusyoutube