Irritábilis Bél Szindróma, IBSZ, colitis ulcerosa, Crohn betegség

Kezdőlap » Blog » Anyagcsere » Irritábilis Bél Szindróma, IBSZ, colitis ulcerosa, Crohn betegség

Irritábilis Bél Szindróma, IBSZ, egyre gyakoribb pszichés eredetű kórkép, mely társul a tápcsatorna fokozott érzékenységével, a bél perisztaltikájának érzékelési zavarával. Az elégtelen mikrokeringés következtében hypoxia (oxigénhiány) lép fel, ami károsodást okoz az emésztőrendszer nyálkahártyában és csökken annak gyógyulási képessége.
A betegség a teljes emésztőrendszert érintheti, mely az életminőséget és a szociális kapcsolatokat súlyosan rombolja.

A hagyományos kezelésre nem reagáló, vagy gyengén reagáló betegek számára nyújthat megoldást a hiperbár oxigénterápia. A hypoxiás szövetekben gyorsan telítődik az oxigén, így az emésztőrendszer nyálkahártyája és a bélfal izomzata újra képes ellátni funkcióját.
A hiperbár oxigénterápia támogatja a központi idegrendszert, antioxidáns hatásánál fogva csökkenti a gyulladást, növeli az őssejtek számát, segíti a hajszálerek képződését.

Tapasztalataink alapján az agy kártékony működési mintázatának megváltozását elősegítő gyógymód, a szakszerű stressz-kezelés, pszichoterápia, jóga, relaxációs tréning, meditáció, biofeedback és neuroterápia jelenthetnek még hatékony segítséget.

Gyulladásos bélbetegségek kialakulásában és fenntartásában a genetikai hajlam mellett szerepe van az immunrendszer hibás működésének is. A Crohn betegség és a colitis ulcerosa hullámzó lefolyású egész életre kiható autoimmun betegség.

Crohn betegeknél leggyakoribb tünetek az étkezést követő 2-3 órával a jobb hasi régióban jelentkező görcsös alhasi fájdalom, puffadás, hasmenés, láz, étvágytalanság és a súlyvesztés. A betegség rendkívül komoly tünettípusokat produkál, feltétlenül szakorvosi gondozást igényel. Aktív és nyugalmi időszakban a hagyományos gyógyszeres kezelést kiegészítve hatékonyan alkalmazható a hiperbár oxigénterápia.  Cél a tünetek enyhítése, tünetmentesség elérése.

Colitis ulcerosa tünetei elsősorban a végbéltől kezdődően a vastagbelet érinti, a tartósan és gyakran ürülő széklet laza, nyákos. A gyulladásos tünetek más szerveken is megjelenhetnek, pl. a szemekben, bőrön, térd-, boka-, csukló-, gerinc ízületeiben.
A betegség súlyosságától és kiterjedésétől függetlenül fontos a hiperbár oxigénterápia alkalmazása, az étrendi és életmódbeli változtatások mielőbbi bevezetése, makro- és mikroelemek pótlása.

Hiperbár oxigénterápia előnyei Crohn-betegség és a colitis ulcerosa esetén

  • Megszűnhet az ischaemiás terület
  • Fokozódhat a szövetek vér és oxigén ellátása
  • Jobb oxigénellátás következtében felgyorsulhat a sebzáródás, a sipolyok gyógyulási folyamata
  • Csökkenhet a gyulladás, a fájdalom, valamint a bevitt gyógyszer mennyisége (kortikoszteroidok, immunszupresszív gyógyszerek, fájdalomcsillapítók)
  • Csökkenhet a mentális és fizikai stressz
  • Javulhat majd helyreállhat a bélflóra
  • Intenzívebbé válhat a metabolikus anyagcseretermékek, méreganyagok kiürülése
  • Baktériumok kiküszöbölése és a fertőzés megelőzése
  • Tovább javíthatja az alkalmazott gyógyszerek és antibiotikumok hatását

Tudjon meg többet a hiperbár oxigénterápiáról!