Skip to main content

Charcot-Marie-Tooth betegség (CMT)

Az idegrendszer a test irányító központja, amely rendkívül gyorsan dekódolja a test különböző idegeiről érkező üzeneteket. Ennek a hálózatnak épnek és egészségesnek kell lennie. Ha valami nincs rendben a hálózattal, akkor ez befolyásolja az agy fő funkcióit.

A neurológiai betegségek az idegrendszer fő részeit, nevezetesen az agyat, a gerincvelőt és az idegeket támadják meg. A neuronok vagy idegek üzeneteket küldenek az agyba és az agyból, hogy fenntartják az életet és a test alapvető tevékenységeit. Az idegrendszer bármely részét befolyásoló körülmények káoszt okozhatnak a testben.

Az idegrendszeri károsodás egyik legritkább formája, a Charcot-Marie-Tooth betegség, 1886-ban azonosították először és három tudós – Jean-Martin Charcot, Pierre Marie és Howard Henry Tooth – alapján nevezték el.

Charcot-Marie-Tooth betegség

A Charcot-Marie-Tooth betegség egy öröklött neurológiai betegség, amely az alsó lábak, a láb, a kéz és az alkar izmainak progresszív és lassú degenerációját okozza. Ez a lábujjak, az ujjak és a végtagok enyhe érzékenységvesztéséhez is vezet.

A CMT első jele a magas íves láb- vagy járási zavarok. A betegség egyéb tünetei között szerepel az egyensúly és a kéz működése, a lábak görcsözése, részleges látás vagy hallásvesztés, normális reflexek, és egyes embereknél a skoliozis vagy a gerinc rendellenes görbülete.

Leggyakoribb a CMT 1. és a 2. típus. A CMT első típusa a perifériás idegek axonjait érinti, amely a neuron azon része, amely jeleket továbbít az izmokra. Az axonban a myelin hüvelyek csökkennek, megváltoztatva az axon funkcióját. A CMT 2-es típusnál, amely kevésbé gyakori, az axonválaszok az axon hibája miatt csökkennek.

CMT és hiperbár oxogénterápia

A perifériás idegrendszer (PNS) az idegrendszer azon része, amely tartalmazza az összes ideget, amely a központi idegrendszeren (CNS) vagy az agyon és a gerincvelőn kívül található. A PNS fő szerepe a központi idegrendszernek a bőrrel, a végtagokkal és a szervekkel való összekapcsolása. Ők azok, akik észlelnek egy ingert, és viszont üzeneteket küldenek az agynak vagy a test kontroll központjának.

A hiperbár oxigénterápia hatással lehet az aminosav-tRNS-szintetázoknak nevezett, mindenütt jelen levő enzimekre, valamint a spasztikus izmok tónusának csökkenését eredményezheti.

Tudjon meg többet a hiperbár oxigénterápiáról!

Z K

Zombori Katalin ETI-ENKK szakmai vizsgával rendelkező természetgyógyász, fülakupunktúrás addiktológus, az 1,3 mATM hiperbár oxigénterápia magyarországi úttörője. Szakértelmével, gondoskodó hozzáállásával az egészségügyi állapotok legszélesebb körében nyújt segítséget. Az alternatív gyógyászat képviselőjeként fontos számára a táplálkozásterápia a mozgásterápia és a légzésterápia.