Skip to main content

ALS – amyotrophicus lateral sclerosis

Az oxidatív stressz a mitokondriális diszfunkció és a neuro-gyulladás fontos szerepet játszik az amyotrophicus lateral sclerosis (ALS) patofiziológiájában. A betegség felnőttkorban az élet 20-tól a 70-ik évtizedében bármikor, bárkinél kialakulhat, a felső és alsó motoros neuronok degenerációját és elvesztését okozva. Ha a légzésért felelős izmokat befolyásolja végzetes légzőszervi elégtelenség alakul ki.

Az amyotrophicus lateral sclerosis (ALS) más néven motorneuron betegség (MND) vagy Lou Gehrig-kór olyan állapot, amely az önkéntes izmokat irányító idegsejtek halálát okozza. Az ALS-t a merev izmok, az izomrángás és a rosszabbodó gyengeség jellemzi az izmok méretének csökkenése miatt. A korai tünetek mint fáradtság, izomgörcs és izom atrófiája a diagnózis felállítása előtt már 2-3 évvel korábban jelentkeznek.

Ezek a motoros neuronok kezdeményezik és létfontosságú kommunikációs kapcsolatokat biztosítanak az agy és az önkéntes izmok között.  A betegség kialakulásával ezek az idegsejtek leállítják a jelek továbbítását az izmokra, gyengítik, merevítik és leépítik, végül az agy elveszíti az önkéntes mozgások kezdeményezésére és irányítására irányuló képességét.

A motoros neuronok degenerációja mellett az ALS káros energiametabolizmussal is összefügg, amely patofiziológiai szempontból kapcsolódik a mitokondriális diszfunkcióhoz és a glutamát excitotoxicitáshoz.

ALS-t kiváltó okok

Az ok az esetek 90–95% -ában nem ismert, viszont környezet tényezők szerepet játszanak a kialakulásában. Az esetek fennmaradó 5–10% -ban valamelyik szüleőtől örökölt. Ezeknek a genetikai eseteknek a felét néhány specifikus gén okozza. Az alapjául szolgáló mechanizmus mind a felső, mind az alsó motoros neuronok károsodásával jár.

Az ALS lehetséges kiváltó okai az agy csökkent véráramlása, ebből eredő oxigénhiány, a specifikus agyi vegyi anyagok szerotonin, dopamin és adrenalin hiánya és az agyhullám egyensúlyhiánya.

A környezeti tényezők, mint például a stressz, a méreganyagok, az életmód, az immunizációk, a baktériumok, a protozoák és más tényezők befolyásolják, kiváltják és / vagy súlyosbítják az ALS-t.

Ezen okok miatt  az agysejtek túl kevés vagy túl nagy mennyiségben kezdenek termelni vegyi anyagokat. Az ALS-ben szenvedő embereknél általában magas a glutamát neurotranszmitterek szintje. Az egyensúlyhiányt tovább súlyosbítják az étrend tápanyaghiányai, különösen a kulcsfontosságú vitaminok, ásványi anyagok, antioxidánsok és aminosavak miatt.

Egészségesebb ételek választása

Kerülje a mesterséges édesítőszereket
Kerülje a magas fruktóztartalmú kukoricaszirupot
Váltson bioélelmiszerekre
Fogyasszon erjesztett ételeket
Kiegészítésként Bio Superfood (koncentrátum formában)
SOD – Szuperoxid dizmutáz
Koenzim Q10

Individualizált terápiás étrend a gyógyuláshoz

Ketogén étrend
Gluténmentes étrend
Paleo dieta
Specializált étrend (azaz GAPS és AIP)

Holisztikus szemlélet

Az ALS betegség progresszív, és jelenleg nincs rá gyógymód, vagy nincs hatékony kezelés a megállítására vagy megfordítására.
Mégis lehet az előrehaladást lassítani a tüneteket csökkenteni, a túlélési időt kitolni és az életminőséget javítani olyan folyamatos alternatív természetes terápiákkal, mint a méregtelenítés, gyógynövények, táplálkozásterápia, mozgásterápia, légzésterápia, oxigénterápia.

Ha szeretne mindent megtenni, foglaljon időpontot egyéni tanácsadásra.

Tudjon meg többet a hiperbár oxigénterápiáról!

 

Z K

Zombori Katalin ETI-ENKK szakmai vizsgával rendelkező természetgyógyász, fülakupunktúrás addiktológus, az 1,3 mATM hiperbár oxigénterápia magyarországi úttörője. Szakértelmével, gondoskodó hozzáállásával az egészségügyi állapotok legszélesebb körében nyújt segítséget. Az alternatív gyógyászat képviselőjeként fontos számára a táplálkozásterápia a mozgásterápia és a légzésterápia.