Skip to main content

Cukorbetegség – Gangréna

Elizabeth cukorbeteg, diabetológiai gondozásban nem részesült. Lábujjain kialakult gangréna miatt hiperbár oxigénterápiát tervezett igénybe venni, hogy elkerülje az amputációt. A személyes konzultáció során alapvető sebkezelést végeztünk. A vércukor ellenőrzését követően nem történt hiperbár oxigénterápia, ugyanis azonnal orvosi ellátásra szorult. Egészségünkért és életünkért egyedül mi vállalhatunk felelősséget!

Fontos információ cukorbetegeknek

A vércukorszint ellenőrzése és a rendszeres fizikai aktivitás fenntartása mellett az egészséges mikrocirkuláció megőrzése a legfontosabb feladat cukorbetegség esetén.

A cukorbetegség szövődményeinek megelőzésében alkalmazott hiperbar oxigénterápia (HBOT) elősegíti az új erek képződését és az idegvégződések védelmét. A hiperbar oxigénkezelés vérhígítóként működik és javítja a vörösvértestek megfelelőségét, lehetővé téve a vérnek, hogy finomabb kapillárisokba lépjen, ahol az oxigén átadása a leghatékonyabb. Ez a terápia csökkentheti mind a vérrögképződés, mind a cukorbetegséghez és a stroke-hoz kapcsolódó trombózis kockázatát, valamint fokozhatja az anyagcserét és a szöveti perfúziót, hogy megfeleljen az aktivitás vagy sérülés / betegség során fellépő megnövekedett oxigénigénynek.

A cukorbetegség szövődményei
Idegrendszer

A magas vércukorszint károsíthatja a test idegrostait, leggyakrabban a lábak és a lábak idegeit. Ezt diabéteszes neuropathianak nevezik. A kezdeti tünetek a végtagok fájdalma és zsibbadása. A hiperbar oxigénterápia az idegregeneráció elősegítésével csökkenti a lábfájást és a zsibbadást.

Sebgyógyulás

A cukorbetegség mikrokeringésének (diabéteszes vasculopathia) leromlása, valamint az idegvégződések károsodása, úgynevezett diabéteszes neuropathia, nehezen gyógyuló sebek előfordulásához vezethet. Statisztikai szempontból az elsődleges alsó végtag amputációk fele cukorbetegséggel kapcsolatos, azonban a hiperbár oxigénterápia időben történő megkezdésével az amputációk 75-90%-a megelőzhető. Ezenkívül a közelmúltban végzett hosszú távú nyomon követési vizsgálatok szerint a hiperbar oxigénkezelés után 23% -kal javult a 6 éves túlélési arány krónikus diabéteszes lábfekélyben szenvedő betegekben.

Szem

A diabéteszes retinopathia a szem hátulján lévő, fényérzékeny szövetet, retinát érinti, amely látási problémákat okoz. A vakság 12%-át önmagában a cukorbetegség okozza. A hiperbár oxigénterápia időben történő megkezdése javítja a látásélességet és megakadályozza a vakság, glaukóma és szürke hályog kialakulását.

Vese és hólyag

Egyes cukorbetegekben vesebetegség alakulhat ki, amely később veseelégtelenséghez vezethet. A diabéteszes nefropátia a végstádiumú vesebetegség leggyakoribb oka lett. A cukorbetegség szövődményeként károsodott hajszálereket hiperbár oxigénterápiával lehet helyreállítani, ami javítja a vesefunkciót.

Stroke és szívroham

A cukorbetegeknek magas a stroke és a miokardiális infarktus kockázata. A hiperbar oxigénterápia vérhígítóként szolgál, hatékonyabb és eredményesebb keringést hoz létre, és megakadályozza a véralvadást és a trombózist. A szív és az agy újbóli oxigénellátása és a vérplazmában feloldott extra oxigén elérheti azokat a területeket, ahol a keringés megszűnik vagy megsérül.

Fogak és ínyproblémák

A magas vércukorszint elősegíti a lepedék felhalmozódását és a baktériumok szaporodását, ami súlyosbítja az íny- és fogproblémákat. A hiperbar oxigénterápia a gyulladáscsökkentéssel és a baktériumsztatikus és baktericid tulajdonságokkal való fertőzés csökkentésével megakadályozhatja a parodontitiszt.

Őssejtnövelés

A különféle szervrendszerek jobb funkciói hiperbár oxigénkezelésben részesülő cukorbetegeknél az őssejtek fokozott felszabadulásának eredményei. Dr. Stephen Thom (2005) áttöréses tanulmánya kimutatta, hogy a hiperbár oxigén megkönnyíti az őssejtek felszabadulását a csontvelőből. Az őssejtek nélkülözhetetlenek a test regenerálásához és megújulásához. A hiperbár oxigénterápia további előnyei közé tartozik a jobb szívműködési funkció, a csontsűrűség és az immunrendszer reakciója.

A cukorbetegség szövődményei a csökkent mikrokeringés és a neuropathia következményei, amelyek hatékonyan kezelhetők hiperbár oxigénterápiával.

Hiperbár oxigénterápiáról több információ: www.kami-ker.hu  hbomedical.hu

Z K

Zombori Katalin ETI-ENKK szakmai vizsgával rendelkező természetgyógyász, fülakupunktúrás addiktológus, az 1,3 mATM hiperbár oxigénterápia magyarországi úttörője. Szakértelmével, gondoskodó hozzáállásával az egészségügyi állapotok legszélesebb körében nyújt segítséget. Az alternatív gyógyászat képviselőjeként fontos számára a táplálkozásterápia a mozgásterápia és a légzésterápia.