Skip to main content

Wobbler-szindróma

A Wobbler-szindróma a kutyák nyak gerincvelő összenyomódásával járó állapot, ahol gyakran rövid vagy „lebegő” lépéseket tesznek az első végtagokkal, és a hátsó végtagokban lengő vagy „ingatag” járásuk van.

A Wobbler-szindrómának nincs konkrét oka, genetikai eredetű betegség és két fő formája van. Az elsőt cervicalis stenotikus myelopathiának hívják. Fiatal, óriási fajtájú kutyáknál fordul elő, a nagy Dánok, Masztiffok, Rottweilerek, Weimaranerek, Német juhászok, Svájci hegyi kutyák, Berni hegyvidéki kutyák és Dobermann pinscherek. A leggyakrabban a Dobermánokat és a nagy Dánokat érinti, és a betegség általában eltér a két fajta között. Dobermannoknál hatéves, a Dánok pedig három év körüli időkben jelenik meg. A nyakcsigolyák közepén négyzetes, domború, vagy háromszög alakú deformálódás nyomást gyakorol a gerincvelőre. A gerincvelő idővel elveszíti normális kerek alakját. A Wobbler-szindróma ilyen formájú kutyái általában fiatal korban (néhány hónaptól pár évig) mutatják a jeleket, és az idő múlásával lassan rosszabbodnak. Tanulmányok szerint a táplálkozás szerepet játszhat a Wobbler-betegségben – a magas fehérje-, kalcium- és foszfortartalmú étrend felgyorsítja a növekedést, ami hozzájárulhat a Wobbler kutyáknál tapasztalt csontváltozásokhoz.

A Wobbler-szindróma második formája középkorú és idősebb kutyáknál fordul elő, és általában krónikus kidudorodó intervertebrális lemez okozza, amely lassan nyomást gyakorol a gerincvelő tövére. A Wobbler-szindróma ezen formáját általában olyan nagy fajtájú kutyáknál észlelik, mint a Doberman, Labrador, Retriever és Dalmata.

Milyen tünetei vannak a Wobbler-szindrómának?

A klinikai tünetek általában lassúak és fokozatosan jelentkeznek. Néhány kutya hirtelen rosszabbodik, ha edzés közben a gerincvelő traumája történik, vagy van egy második gerincvelői problémája, például hirtelen porckorongsérv alakul ki. A koordináció hiánya a hátsó végtagokban a leggyakoribb tünet. A kutyák szétterpesztett lábakkal járnak, oldalról oldalra lengenek, és hosszabb lépéseket tesznek. Az elülső lábak érintettsége nagymértékben változhat az eset rendellenességétől és súlyosságától függően. Néhány kutyának nincsenek klinikai tünetei az elülső végtagokban, míg másoknak merev, rövid, lépcsős, vagy úszó elülső végtag járásuk van. Néhány kutya nehezen tud megfordulni, és forduláskor keresztezi az első végtagjait. Néhány kutyának fájdalmasnak tűnik a nyaki terület, és vonakodik lehajolni a nyakát, vagy egyik oldalról a másikra fordítani.

Hogyan diagnosztizálják a Wobbler-szindrómát?

A nyaki gerinc sima röntgensugarai rendellenes csontos szaporodást mutathatnak a nyak csontjaiban, ami a nyaki szűkületes mielopátiára utal. Fejlett képalkotás, például mielogram / CT vagy MRI szükséges a gerincvelő képének ábrázolásához és a gerincvelő kompressziójának mértékének jellemzéséhez. Sok esetben a nyak hajlított és kiterjesztett nézeteit használják annak megállapítására, hogy a gerincvelő kompressziójának mértéke rosszabb-e, ha a nyak hajlított helyzetbe kerül. Gyakran előfordul, hogy a nyaki stenotikus myelopathiában szenvedő kutyák gerincvelői kompresszióval rendelkeznek a nyak több csigolyáján.

Mi a Wobbler-betegség kezelése?

A Wobbler-betegség két fő kezelése az orvosi kezelés és a műtét. Az orvosi menedzsment általában aktivitáskorlátozást és kezelést foglal magában kortikoszteroid-kúrával a kompresszióval járó gerincvelő duzzanatának csökkentésére. Noha sok kutya kezdetben szteroidokkal javul, a legtöbb kutya ismét rosszabbodik, ha a szteroidokat csökkentik vagy abbahagyják. Önmagában az orvosi kezelést gyakran ajánlják enyhe klinikai tünetekkel küzdő idős kutyáknál vagy gerincvelő kompresszióval rendelkező kutyáknál (több mint három-négy csigolyán), amelyek nem biztos, hogy jó műtéti jelöltek.

A sebészeti beavatkozás olyan progresszív tünetekkel rendelkező kutyák számára ajánlott, amelyek nem reagálnak az orvosi kezelésre. A Wobbler betegségben szenvedő kutyák műtéti megközelítései a gerincvelő kompressziójának kiváltó okától függően különböznek. A nyaki szűkületes mielopátiában szenvedő fiatal kutyáknál a „háti laminektómiának” nevezett műtétet végzik a beszűkült csigolyacsatorna megnagyobbítására. A háti laminektómiákat gyakran egy-három csigolyaterületen végzik, attól függően, hogy hol történt a gerincvelő összenyomódása. A krónikus kidudorodás miatt másodlagos Wobbler betegségben szenvedő kutyáknál a hasi irányából végzik a korong anyagának eltávolítására.

Mi a prognózis egy Wobbler kutyára?

A prognózisa nagymértékben függ a rendellenesség súlyosságától és a gerincvelő összenyomásának mértékétől. Azoknál a kutyáknál, akiket súlyosan érintenek olyan mértékben, hogy képtelenek állni vagy járni, műtéti beavatkozással is ezen kutyák egy része képes lesz műtét mellett járni, azonban gyakran hónapokig tartó fizikoterápiát igényelnek, és mindig rendellenes járást tartanak fenn. Az enyhén koordinálatlan kutyák sokkal nagyobb eséllyel gyógyulnak meg.

Wobbler-szindróma és a hiperbár oxigénterápia

A műtét célja a klinikai tünetek progressziójának megállítása. Mivel a gerincvelő összenyomódása hosszú ideig történt, tipikusan állandó gerincvelő károsodások vannak. A legtöbb kutya még műtét mellett sem jár normálisan, azonban sokan javulni fognak ahhoz, hogy jó életminőséget tudjanak elérni. A betegség kezeléséhez nagyon elkötelezett tulajdonosokra van szükség, akik képesek az intenzív műtét utáni ápolásra és fizikoterápiára. A Wobbler-szindrómás kutyák állapotában a hiperbár oxigénterápia figyelemre méltó javulást mutat. Külsőleg gyógybalzsamos bedörzsölés végezhető az érintett csigolyákon, amely gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító hatású.

Örülünk, hogy a hiperbár oxigénterápiát felajánlhatjuk betegeinknek, ügyfeleinknek és a beutaló állatorvosoknak. Lépjen velünk kapcsolatba, hogy segíthessünk a műtét utáni gyorsabb rehabilitációban.

Z K

Zombori Katalin ETI-ENKK szakmai vizsgával rendelkező természetgyógyász, fülakupunktúrás addiktológus, az 1,3 mATM hiperbár oxigénterápia magyarországi úttörője. Szakértelmével, gondoskodó hozzáállásával az egészségügyi állapotok legszélesebb körében nyújt segítséget. Az alternatív gyógyászat képviselőjeként fontos számára a táplálkozásterápia a mozgásterápia és a légzésterápia.