oxidatív-stressz

Védelem az oxidatív stresszel szemben

Az emberi testet alkotó kb. 60 milliárd sejt folyamatos mozgásban és változásban van. Percenként több millió sejt termelődik, elpusztul, regenerálódik, osztódik miközben számtalan anyagcsere-reakció játszódik le molekuláris szinten. A sejteknek és a szervezetben zajló folyamatoknak oxigénre van szükségük. Az oxigén atomok amelyek úgy bomlanak fel, hogy mindkettő számára egy-egy elektron jut, ezek képezik a szervezetben a szabadgyököket. A szabadgyökök kettő esetben jelentenek komoly veszélyt a szervezet számára, amikor az antioxidáns rendszerek károsodnak, vagy amikor a szabadgyökök kórosan túltermelődnek. Ha az egyensúly eltolódik a szabadgyökök irányába, károsodik a szervezet és a sejt szinte összes molekulája, a fehérjék, a lipidek, a DNS, a gének.

A szabadgyökök olyan vegyületek, melyekre a szervezetnek szüksége van az érfal simaizom működésében, a vírusok, baktériumok, fertőzések elleni védelemben. Az egyensúly megtartása érdekében az egészséges szervezet speciális enzimatikus mechanizmusokkal rendelkezik. Az oxidatív stresszel szemben az antioxidáns enzimek elsődleges feladata a károsodások elhárítása, kijavítása. Ilyen antioxidáns enzimek közé tartozik a superoxide dismutase (SOD), kataláz (CAT), glutation peroxidáz (GPX) és a glutation S-transzferáz (GST).

Biológiai védelemre biológiai antioxidánsokra is szükség van. A vízben és zsírba oldódó természetes vitaminok nem termelődnek a szervezetben így táplálékkal kell felvenni őket. Az antioxidánsok E-vitamin, C-vitamin, szelén, karotinoidok, redukált glutation, ubiquinon, melatonin a szabadgyökökkel történő reakció során oxidálódnak, míg a gyökök redukálódnak. A vitaminok elektronjuk átadásával semlegesítik a szabadgyököket.
A szervezet számára fontos a jó minőségű, teljes értékű tápanyagok a gyümölcsök, zöldségek, olajas magvak, gabonafélék, méz, tojás, fermentált tejtermékek, gyógyteák, tisztított víz fogyasztása.

Akut és krónikus betegségek, mint szív- és érrendszer, autoimmun betegségek, rosszindulatú daganatok, mozgásszervi- és idegrendszeri elváltozások esetén lényegesen intenzívebb az aktív gyök képződés és csökken az antioxidáns védelem kapacitása.

Ha szeretné egészségét hosszú időre megőrizni vagy betegséggel küzd és jobb életminőségre vágyik kérjen személyes tanácsot .

oxidatív-stressz

Megosztás: Facebooktwittergoogle_plus         Követés: Facebookgoogle_plusyoutube