oxidatív-stressz

Védelem az oxidatív stresszel szemben

Az emberi testet alkotó kb. 60 milliárd sejt folyamatos mozgásban és változásban van. Percenként több millió sejt termelődik, elpusztul, regenerálódik, osztódik miközben számtalan anyagcsere-reakció játszódik le molekuláris szinten. A sejteknek és a szervezetben zajló anyagcsere folyamatokhoz oxigénre van szükség. Az oxigénatomok amelyek úgy bomlanak fel, hogy mindkettő számára egy-egy elektron jut, ezek képezik a szervezetben a szabad gyököket. A szabad gyökök kettő esetben jelentenek komoly veszélyt a szervezet számára, amikor az antioxidáns rendszerek károsodnak, vagy amikor a szabad gyökök kórosan túltermelődnek. Ha az egyensúly eltolódik a szabad gyökök irányába, károsodik a szervezet és a sejt szinte összes molekulája, a fehérjék, a lipidek, a DNS, a gének.

A szabad gyökök olyan vegyületek, melyekre a szervezetnek szüksége van az érfal simaizom működésében, a vírusok, baktériumok, fertőzések elleni védelemben. Az egyensúly megtartása érdekében az egészséges szervezet speciális enzimatikus mechanizmusokkal rendelkezik. Az oxidatív stresszel szemben az antioxidáns enzimek elsődleges feladata a károsodások elhárítása, kijavítása. Ilyen antioxidáns enzimek közé tartozik a superoxide dismutase (SOD), kataláz (CAT), glutation peroxidáz (GPX) és a glutation S-transzferáz (GST).

Biológiai védelemre biológiai antioxidánsokra is szükség van. A vízben és zsírba oldódó természetes vitaminok nem termelődnek a szervezetben így táplálékkal kell felvenni őket. Az antioxidánsok E-vitamin, C-vitamin, szelén, karotinoidok, redukált glutation, ubiquinon, melatonin a szabad gyökökkel történő reakció során oxidálódnak, míg a gyökök redukálódnak. A vitaminok elektronjuk átadásával semlegesítik a szabad gyököket.
A szervezet számára fontos a jó minőségű, teljes értékű tápanyagok a gyümölcsök, zöldségek, olajas magvak, gabonafélék, méz, tojás, fermentált tejtermékek, gyógyteák, tisztított víz fogyasztása.

Akut és krónikus betegségek, mint szív- és érrendszer, autoimmun betegségek, rosszindulatú daganatok, mozgásszervi- és idegrendszeri elváltozások esetén lényegesen intenzívebb az aktív gyök képződés és csökken az antioxidáns védelem kapacitása.

Hiperbár oxigénterápiáról több információ: www.kami-ker.hu  hbomedical.hu

oxidatív-stressz