Skip to main content

Mi okozza a törékeny körmöket és hogyan kell gondozni őket

Törékeny körmök. Az öregedéstől kezdve a nem megfelelő táplálkozásig számtalan oka lehet a száraz, vékony és törékeny körmöknek. Vannak olyan orvosi kezelések és egészségi állapotok is, amelyek törékennyé tehetik őket. Nem kell beletörődnie a problémába, megfelelő gondozással újra egészségesek és erősek lehetnek a körmök.

A körmök felveszik a nedvességet és megduzzadnak, majd amikor megszáradnak, összezsugorodnak

Ha a keze sokat van vízben, különösen ha kemény szappanokat vagy tisztítószereket is használ, ez az állandó változás kiszáríthatja a körmöket, puhává és könnyen lehámozhatóvá teheti őket.

Az életkor

Az öregedéssel a körmök kiszáradhatnak és lassabban növekedhetnek. A körmök vastagsága és keménysége is megváltozik. Van akinél vékonyabb és puhább lesz, könnyebben eltörnek. Nincs konkrét életkor, amikor ez megtörténik, és ez nem mindenkivel fordul elő, de a törékeny körmök oka lehet.

A rideg körmök a Raynaud-szindróma gyakori tünetei

Olyan állapot, amely befolyásolja az ereket, és megakadályozza, hogy a végtagok elegendő vért kapjanak. Ez megnehezíti a körmök egészségének megőrzéséhez szükséges jó keringést és tápanyagellátást.

Pajzsmirigybetegség

A verejték a test természetes hidratálója. A pajzsmirigybetegség az úgynevezett „hypothyreosis” miatt szárazabb lesz a haj, bőr és köröm.
A törékeny körmök mellett egyéb tünetei is lehetnek, például fájdalmak, fáradtság, súlygyarapodás és memóriaproblémák.

Vérszegénység

A vérszegénység vagy az alacsony vörösvértest-szám leggyakoribb oka a kevés vas a vérben. Ez akkor fordulhat elő, ha túl sok vért veszít. Akkor is kialakulhat, ha az étrend nem biztosít elegendő vasat, vagy olyan állapota van, amely megakadályozza, hogy a vas felszívódjon. A vérszegénység miatt a köröm törékeny lehet, vagy a körömágy kanál alakban deformálódik.

Rákkezelés

A törékeny száraz körmök és száraz bőr mellékhatásai lehetnek a kemoterápiának. Gyakori tünet, hogy vékonyak, könnyen eltörnek és a normálisnál lassabban növekednek.

Tápanyaghiány

A törékeny körmök azt is jelenthetik, hogy nem kapják meg a szervezetük számára szükséges vitaminokat és ásványi anyagokat. Például az alacsony kalciumszint (hipokalcémia) pikkelyes bőrt, száraz hajat és rideg körmöket okozhat, izomgörcsökkel együtt.

Tippek a körmök gondozására

Egyszerűen védheti körmeit a túl sok nedvességtől vagy erős vegyszerektől ha kesztyűt vesz fel amikor mosogat, takarít vagy dolgozik. Válasszon pamutból bélelt gumikesztyűt, így kevésbé izzad bele.
Minden nap valódi táplálékból biztosítson elegendő mennyiségben  biotint azaz B7 vagy H-vitamint. Kerülje a műkörmöket, főleg a ragasztott változatot.
Ha elegendő fehérjét kap, az növeli a szervezet által termelt keratin mennyiségét. A keratin egy fehérje, amely felépíti a hajat és a körmöket, és erősebbé teszi őket. Hogy megtudja, hány grammra van szüksége lépjen kapcsolatba táplálkozás tanácsadójával.
Rendszeresen ápolja, vágja és reszelje körmeit, hogy elkerülje és helyrehozza a beszakadást. Éles ollóval vagy körömcsipesszel egyenesen vágja, a végeken reszelje őket enyhe ívben.
Bizonyos lakkok erősíthetik a körmöket, és megakadályozhatják, hogy töredezzenek vagy behasadjanak. Kerülje az aceton alapú lemosót.
Az alfa-hidroxisavakat vagy lanolint tartalmazó krémek hasznosak lehetnek a száraz körülmények okozta törékeny körmök számára.

Amivel segíthetek

Állapotfelmérést végzek amelynek eredménye alapján megfelelő étrend beállítás és tápanyagpótlás történik. Megbeszéljük az egyéb terápiás lehetőségeket. Külsőleg alkalmazható jin-jang kenőcs hatékonyan regenerálhatja a körmöket.  Több információ: https://jin-jang.com/

 

Z K

Zombori Katalin ETI-ENKK szakmai vizsgával rendelkező természetgyógyász, fülakupunktúrás addiktológus, az 1,3 mATM hiperbár oxigénterápia magyarországi úttörője. Szakértelmével, gondoskodó hozzáállásával az egészségügyi állapotok legszélesebb körében nyújt segítséget. Az alternatív gyógyászat képviselőjeként fontos számára a táplálkozásterápia a mozgásterápia és a légzésterápia.