policisztas-ovarium-szindroma

Policisztás ovárium szindróma

A policisztás ovárium szindróma (PCOS) a nők 18 és 44 életév között előforduló leggyakoribb genetikai eredetű endokrin rendellenesség.

A policisztás ovárium szindróma (PCOS) a nők 18 és 44 életév között előforduló leggyakoribb genetikai eredetű endokrin rendellenesség.

Policisztás ovárium szindróma tünetei széles spektrumon jelentkeznek, ilyenek a menstruációs rendellenességek, menstruációs zavarok, elhúzódó menstruációs időszakok, teherbe esési nehézség, sorozatos vetélések, meddőség, megnagyobbodott petefészek, ciszták a petefészken, pattanások, akne, férfi típusú szőrnövekedés, arcon, állon, háton, vállon, a haj elvékonyodik vagy erősen ritkul, hullik, bőrproblémák, pajzsmirigy betegség, metabolikus szindróma, serdülőkorban megmagyarázhatatlan súlygyarapodás, elhízás, fáradtság, hangulat ingadozás, szorongás, depresszió. Szövődményei az inzulin rezisztencia, 2-es típusú cukorbetegség, magas vérnyomás,  alvási apnoe, szívbetegség, stroke, endometriális rák kialakulása. Néhány tünet fenn áll akkor is, ha mindkét petefészket eltávolítják. Kiemelt figyelmet érdemelnek a premenopauza időszakában lévő nők!

Fontos a policisztás ovárium szindróma korai felismerése és kezelése, hiszen a rövidtávú és hosszú távú szövődményei súlyosak. A szakorvossal történő együttműködés elengedhetetlen. A policisztás ovárium szindróma nem gyógyítható, azonban néhány aspektusa, mint az anyagcserezavar tünetek részben visszafordíthatók. A már diagnózissal rendelkező érintettek számára egyedülálló megoldást kínál a hiperbár oxigénterápia és  speciális gyógynövény kombinációs formula, amely segíti a petefészek hormonális szabályozását, az egészséges peteérést, így csökkentve a rák kockázatát. Vegetáriánusok is bízhatnak a gyógynövény formulában, ugyanis nem tartalmaz tartósítószert, kötőanyagokat, mesterséges színezéket vagy aromaanyagokat, szacharóz, glükóz, keményítő, laktóz, só, kukorica, búza vagy tej származékot.
Az életmódváltás, táplálkozás optimalizálás az inzulin rezisztencia visszafordítását eredményezi.

Hiperbár oxigénterápiáról több információ: www.kami-ker.hu  hbomedical.hu