oxigénhiány

Oxigénhiány – hypoxia

Születéskori oxigénhiányos állapot kezelését a legfontosabb feladatnak tekintjük.  Klinikai tünetek súlyossága alapján az oxigénhiány lehet enyhe, középsúlyos, és súlyos fokú. Enyhe oxigénhiány esetén ha megfelelő kezeléshez jut az újszülött, az agy képes a regenerálódásra. Az idegrendszer sérülhet, károsodhat ha az oxigénszint alacsonyabb az optimálisnál. Idegrendszeri működészavarok hátterében, (mint autizmus, epilepszia, diszlexia, diszgráfia, hiperaktivitás, figyelemzavar, ADHD, beszédfejlődés- és mozgásszervi zavarok) oxigénhiányos állapot áll.

Enyhe oxigénhiány esetén az oxigénpótlás hatására visszafordítható a folyamat, új idegsejt kapcsolatok alakulnak ki, melyek átveszik a károsodott rész szerepét, és van remény a teljes gyógyulásra. Azonban súlyosabb oxigénhiányos állapotban a korai fejlesztéssel, hiperbár oxigénterápiás kezelésekkel jelentős eredmény érhető el.

Felnőtt korban megkülönböztetünk valódi és a másodlagos oxigénhiányt. A valódi oxigénhiány oka a rossz oxigénellátottság, amely előfordulhat szív- és keringési megbetegedések, tüdőbetegségek, valamint az edzettség hiánya miatt. Ez utóbbi esetben a megterhelő tevékenységek – extrém esetben már egy kis lépcsőzés is – oxigénhiányt produkál a szervezetben. Másodlagos oxigénhiány akkor keletkezik, ha a sejtek a szervezet pH-értéke miatt nem képesek a jelenlévő oxigént feldolgozni.

Az oxigénhiány következtében kialakult állapot önmagától nem gyógyul. Oxigénhiány esetén oxigén lélegeztetés – inhaláció, illetve hiperbár oxigénterápiás kezelés bizonyul a leghatékonyabbnak.

Hiperbár oxigénterápiáról több információ www.kami-ker.hu  hbomedical.hu