Skip to main content

Oxigénhiány – hypoxia

Az oxigénhiány-hypoxia következtében kialakult állapot önmagától nem gyógyul! Oxigénhiány esetén magas koncentrációban oxigén lélegeztetés – inhaláció vagy hiperbár oxigénterápia lehet szükséges.

Az oxigénhiány tünetei a következők:

• a hangulat vagy a személyiség megváltozik, zavartnak tűnhet
• eszméletvesztés, beleértve ájulást vagy rohamokat
• bőr színe kék, vörös vagy fehér nyelv és ajkak
• zihál, köhög, izzad, nem tud beszélni
• lassú pulzus, légszomj
• gyors pulzus, gyors légzés, hiperventillálás
• nem reagál a fényre, nem lélegzik

Hogyan kell kezelni a hypoxiát

A hypoxia sürgősségi kezelést igényel! Ne próbálja meg otthon kezelni, ne várjon miután megtörténik! Még a feltételezett hypoxia esetén is hívja a 112-es számot! Amíg a segítség megérkezik, a Dobkin technikát alkalmazza, mellyel lelassíthatja az agykárosodást, esetleg életet is menthet! A technika lényege jéghideg vizet, vagy törülközőbe csomagolt jégkockát helyez a hypoxia áldozatának arcára és szemére. Tegye ezt mindaddig amíg az egészségügyi szakember másképp nem utasítja. A hypoxia közvetlen következményeként az orvosok az oxigénellátásra és a hypoxia okának kezelésére összpontosítanak. Például egy stroke-ban szenvedő személynek műtétre vagy gyógyszeres kezelésre és oxigénre lehet szüksége az erek elzáródásának megszüntetéséhez.

Prognózis

Miután az oxigén visszatért az agyba, a prognózis változó. A hosszabb ideig tartó oxigénhiány általában a csecsemők, a kisgyermekek és az időskorúak esetében általában több károkat okoz. Nincs egyetlen olyan kezelés, amely gyógyíthatja vagy megfordíthatja az agykárosodást. Az orvosok szintén nem értik teljesen az agykárosodást, ezért lehetetlen megbízható előrejelzéseket készíteni. Néhány ember teljesen felépül, másoknak soha nem sikerül.

Számos stratégia támogathatja a helyreállítást. Ide tartoznak:

• A hypoxia mögöttes okainak kezelése
• Támogató terápia, beleértve a fizikai vagy beszédterápiát az agy működésének visszaszerzése érdekében. Ez elősegíti az agy számára a sérülés megkerülésének módját, és ösztönözheti az új idegsejtek növekedését
• A hypoxia jövőbeli esetének megelőzése
• Pszichológiai támogatás nyújtása. A jó mentális egészség megkönnyíti a hypoxiában szenvedő túlélő megbirkózását sérülésével.

Enyhe hypoxia esetén azonnal biztosítunk 95% feletti oxigént előállító készüléket. Közép súlyos vagy súlyos hypoxia következményeinek enyhítése érdekében mobil hiperbár rendszereinket telepítjük. Hívjon minket telefonon! +36 20 548 7980

Tudjon meg többet a hiperbár oxigénterápiáról!

Amennyiben hasznosnak találja az írást, kérjük beszéljen róla környezetében, kattintson a Tetszik és a Megosztás gombra! Köszönjük.

Z K

Zombori Katalin ETI-ENKK szakmai vizsgával rendelkező természetgyógyász, fülakupunktúrás addiktológus, az 1,3 mATM hiperbár oxigénterápia magyarországi úttörője. Szakértelmével, gondoskodó hozzáállásával az egészségügyi állapotok legszélesebb körében nyújt segítséget. Az alternatív gyógyászat képviselőjeként fontos számára a táplálkozásterápia a mozgásterápia és a légzésterápia.