Skip to main content

Oxidatív stressz

Az oxidatív stressz fontos szerepet játszik számos betegség patogenezisében és az öregedésben. Az emberi testet alkotó kb. 60 milliárd sejtből percenként több millió elpusztul, termelődik, regenerálódik, miközben számtalan anyagcsere-reakció játszódik le molekuláris szinten. A sejteknek és a szervezetben zajló anyagcsere folyamatokhoz oxigénre van szükség. Az oxigénatomok amelyek úgy bomlanak fel, hogy mindkettő számára egy-egy elektron jut, ezek képezik a szervezetben a szabadgyököket. A szabadgyökök kettő esetben jelentenek komoly veszélyt a szervezet számára, amikor az antioxidáns rendszerek károsodnak, vagy amikor a szabadgyökök kórosan túltermelődnek. Ha az egyensúly eltolódik a szabadgyökök irányába, károsodik a szervezet és a sejt szinte összes molekulája, a fehérjék, a lipidek, a DNS, a gének.

A szabadgyökök olyan vegyületek, melyekre a szervezetnek szüksége van az érfal simaizom működésében, a vírusok, baktériumok, fertőzések elleni védelemben. Az egyensúly megtartása érdekében az egészséges szervezet speciális enzimatikus mechanizmusokkal rendelkezik. Az oxidatív stresszel szemben az antioxidáns enzimek elsődleges feladata a károsodások elhárítása, kijavítása. Ilyen antioxidáns enzimek közé tartozik a szuperoxid dizmutáz (SOD), kataláz (CAT), glutation peroxidáz (GPX) és a glutation S-transzferáz (GST).

Biológiai védelemre biológiai antioxidánsokra is szükség van. A vízben és zsírba oldódó természetes vitaminok nem termelődnek a szervezetben így táplálékkal kell felvenni őket. Az antioxidánsok E-vitamin, C-vitamin, szelén, karotinoidok, redukált glutation, ubiquinon, melatonin a szabadgyökökkel történő reakció során oxidálódnak, míg a gyökök redukálódnak. A vitaminok elektronjuk átadásával semlegesítik a szabadgyököket.
Akut és krónikus betegségek, mint szív- és érrendszer, autoimmun betegségek, rosszindulatú daganatok, mozgásszervi- és idegrendszeri elváltozások esetén lényegesen intenzívebb az aktív gyök képződés és csökken az antioxidáns védelem kapacitása.

A hiperbar oxigénterápia és antioxidáns csomagok segíthetnek az oxidatív károsodások ellen. Vegye fel velünk a kapcsolatot, foglaljon időpontot személyes konzultációra, vagy vegye igénybe díjtalan e-konzultációnkat! Hiperbár rendszereinket akár azonnal telepítjük otthonába, vagy irodájába, munkahelyére.

Tudjon meg többet a hiperbár oxigénterápiáról!

oxidatív-stressz

Z K

Zombori Katalin ETI-ENKK szakmai vizsgával rendelkező természetgyógyász, fülakupunktúrás addiktológus, az 1,3 mATM hiperbár oxigénterápia magyarországi úttörője. Szakértelmével, gondoskodó hozzáállásával az egészségügyi állapotok legszélesebb körében nyújt segítséget. Az alternatív gyógyászat képviselőjeként fontos számára a táplálkozásterápia a mozgásterápia és a légzésterápia.