Lyme-kór kutyákban

Kezdőlap » Blog » Fertőzés » Lyme-kór kutyákban

Lyme-kór kutyákban

A Lyme-kór kutyákban leggyakrabban a sápadtság és az ízületi gyulladások hirtelen kialakulásával jelentkezik. Néhány kutya más tüneteket is tapasztal, beleértve gyengeséget, letargiát, étvágytalanságot, súlycsökkenést, vagy lázat. A sántaság általában átmeneti, és antibiotikumokkal történő kezelés után csökkennek a tünetek, azonban egyes esetekben súlyosabbá válhat vagy akár krónikus is lehet.

A Lyme súlyosabb vagy akár halálos kimenetelű is lehet kutyáknál, ha vese-, idegrendszeri vagy szívproblémákat okoz. A súlyosabb állapotra utaló tünetek lehetnek: hányás, hasmenés, étvágytalanság vagy súlyos veszteség, fokozott vizelés és szomjúság, folyadékfelhalmozás (pl. duzzadt has, lábak vagy nyirokcsomók), légzési nehézség, érintési érzékenység, vagy merev séta ívelt háttal.

A Lyme-betegséget nehezebb kezelni, mivel a fertőzés időtartama meghosszabbodik, így a korai diagnosztizálás és a kezelés kulcsfontosságú. Lyme-kór gyakrabban fordul elő a fiatalabb kutyákban, egyes fajok érzékenyebbek, mint mások (például retrieverek).
Ellenőrizze háziállatait minden nap és ha talál kullancsot azt távolítsa el.

Kezelés

A kutyák számára is antibiotikum áll rendelkezésre a Lyme-kór kezelésére. A tipikus kúra négy hét, és az állapot általában további komplikációk vagy kiegészítő kezelés nélkül oldódik meg. Bizonyos esetekben, mint az emberekben, a tünetek a kezelés után sem szűnnek meg, és kutyájának továbbra is fájdalma vagy sántasága lehet. Ilyen esetben a hiperbár oxigénterápia észszerű választás lehet a hatékonyabb gyógyulás érdekében.

Tudjon meg többet a hiperbár oxigénterápiáról!