Skip to main content

Fülzúgás – tinnitus kezelése

A tinnitus változatos állapot, amely számos formában megnyilvánulhat, lehet akut vagy krónikus, tonális vagy pulzáló, állandó vagy szabálytalan, hallható egyik vagy mindkét fülben, fejben vagy fejen kívül, eltérhet a hangszint a hangerő. A fülzúgás, tinnitus  alternatív kezelése során a kiváltó ok magas prioritású.

A fülzúgásnak két fő típusa van

A pulzáló (mint a szívverés) fülzúgást gyakran a fül közelében lévő izommozgások által keltett hangok, a fülcsatorna megváltozása vagy az arc vagy a nyak véráramlási (érrendszeri) problémái okozzák. Olyan hangokat hallhat, mint a saját pulzusa vagy az izmok összehúzódása.
A nem pulzáló fülzúgást a hallással kapcsolatos idegproblémák okozzák. Hangok hallhatók az egyik vagy mindkét fülben. Az ilyen típusú fülzúgást néha úgy írják le, hogy a fej belsejéből származik.

A tinnitus önmagában nem betegség, hanem inkább valamilyen más mögöttes egészségügyi állapot tünete. A legtöbb esetben a tinnitus az agyban szenzorineurális reakció a fül és a hallórendszer károsodására. Míg a tinnitus gyakran halláscsökkenéssel jár, körülbelül 200 különféle egészségügyi rendellenesség van, amelyek tünetként fülzúgást okozhatnak.

Megjegyzés: A fülzúgásban érintettek orvoshoz vagy hallás-egészségügyi szakemberhez kell forduljanak a teljes vizsgálathoz a tünetek alapvető okának diagnosztizálására. Egyes esetekben a kiváltó ok megoldása enyhíti a fülzúgás észlelését.

A fülzúgással küzdő emberek gyakran élnek meg:

Szorongás
Depresszió
Szorongás
Gyakori hangulati ingadozások
Alvászavarok
Irritáció vagy frusztráció
Gyenge koncentráció
Fájdalom (különösen, ha a fülzúgást hiperakusis kíséri)

A fülzúgás hatása

A fülzúgás leggyakrabban 40 éves kor felett fordul elő. Régen nem tulajdonítottak ennek a tünetnek jelentőséget. A fülzúgás mára olyan súlyos probléma, amely negatív hatással lehet az érintett életminőségére, egészségi állapotára, társadalmi és gazdasági jólétére. Még a mérsékelt esetek is akadályozhatják a munkaképességet és a szocializációt.
Nincs két egyforma beteg és tinnitus eset. Mint ilyen, a „legjobb” kezelési lehetőség gyakran az egyes betegekre jellemző tényezőktől függ. Ezenkívül a tinnitus sikeres kezeléséhez szükség lehet a kezelést átfedő további protokollterápiákra. Azt javasoljuk, hogy a betegek működjenek együtt az egészségügyi szolgáltatójukkal, hogy meghatározzák és végrehajtsák az egyedi igényeikhez legjobban megfelelő kezelési stratégiát.

Hiperbár oxigénterápia szerepe

A gyógyszerek nem gyógyítják meg a fülzúgást! A vizsgálatok és kezelések elhúzódhatnak, miközben halláskárosodás, hallásvesztés történhet. Hiperbár oxigénterápiával elsődleges cél a szövődmények elkerülése, a hallósejtek regenerálódása.

Hirtelen halláscsökkenés vagy hallásvesztés esetén azonnal hiperbár oxigénkezelésre van szükség. Ilyen esetekre azonnal biztosítunk hiperbár rendszert, hogy azonnal megtudja kezdeni a hiperbár kezelést. Akusztikus trauma után ha a spontán regenerálódás az első 48 órában megtörténik nincs szükség semmilyen kezelésre. Ha a fülzúgás önmagától nem múlik el a harmadik napon azonnal meg kell kezdeni a hiperbát oxigénterápiát!

A kapilláris erek tágulása, a vérkeringés fokozódása, az oldott oxigén magas szintje jelentős mértékben biztosíthatja a belső fül és a szenzoros idegsejtek regenerációját.

Fülkürthurut, vírusinfekció, zajártalom, agyrázkódás, állkapocsízület gyulladás, hormonok, pszichoszomatikus és egyéb okok miatt kialakult fülzúgás 3 hónapon belül kezelhető sikeresen hiperbár oxigénterápiával.
Bizonyos mértékű eredmény akkor is ha várható, ha később történik hiperbár kezelés, de az eredeti állapot vissza állítására kevés az esély.

A szükséges kezelések számáról, valamint az egyéb alternatív protokollterápiákról  személyes tanácsadáson, konzultáción döntünk.

Tudjon meg többet a hiperbár oxigénterápiáról!

Z K

Zombori Katalin ETI-ENKK szakmai vizsgával rendelkező természetgyógyász, fülakupunktúrás addiktológus, az 1,3 mATM hiperbár oxigénterápia magyarországi úttörője. Szakértelmével, gondoskodó hozzáállásával az egészségügyi állapotok legszélesebb körében nyújt segítséget. Az alternatív gyógyászat képviselőjeként fontos számára a táplálkozásterápia a mozgásterápia és a légzésterápia.