Skip to main content

Függőségek

Mindenki ismeri a függőség érzését, mert kit így, kit úgy, de bizonyos mértékig érint, pl. társ-, telefon-, internet-, étkezés-, vásárlás-, munka-, stb. Sokféle függőség van, melyek kialakulásának oka lehet generációs vagy eseményhez köthető. Gyakran az életben bekövetkező változások, új kihívások, törések miatt keresik az emberek a megnyugvást, vagy a menekülést. Miközben segítséget, támaszt vélnek találni valamilyen szerben, vagy cselekvésben, az könnyen megszokássá, majd az életüket befolyásoló függősséggé alakul. Találkoztam olyan emberekkel, akik észre sem vették, hogy függőségben élnek.

A hiperbár oxigénterápia antihypoxikus detoxikáló és bioenergetikus hatásánál fogva világszerte elismert módszer

A hiperbár oxigénterápia a rehabilitációs időt lecsökkentheti, a szövődmények kialakulásának megelőzését eredményezheti. A hiperbár kezelés során nagy mennyiségben tiszta oxigén jut az agy azon részeibe, amelyek  aktiválják az öngyógyító képességet.

A vényköteles gyógyszerek az alkohol és kábítószer hosszú távú használata negatív hatással van az agysejtek kémiai egyensúlyára, ami idővel agykárosodáshoz vezet. Elsősorban a frontális lebenyt érinti, amely a stratégiai gondolkodásért és a döntéshozatalért felelős. Egy egyszerű agyi képalkotó vizsgálat megmutathatja az agy azon területeit, amelyeket a függőség károsít. Ezek azok a területek, ahol nem volt elég véráramlás, tehát nem volt elegendő oxigén. A sérült sejtek szintén nem képesek megfelelő méregtelenítésre, ami lelassítja az agy gyógyulási folyamatát, vagy a sejthalálhoz kapcsolódó agyi funkciók elvesztéséhez vezet. A kutatások azt mutatják, hogy a hiperbar oxigénterápia elősegítheti az agy felépülését.

A kémiai szerek fogyasztása nagy veszélyt jelent a beteg testi, értelmi, érzelmi, szociális és lelki egészségére. Amellett, hogy súlyos következményekkel jár karrier, család és barátok tekintetében, visszafordíthatatlan károkat okoz a létfontosságú szervekben a májban, agyban, idegrendszerben, szívben, gyomorban és a bélben.

  • A tiltott kábítószerek (például kokain, heroin, marihuána, metamfetamin / kristály meth)
  • Alkohol, dohányzás
  • A vényre kapható gyógyszerek (mint Rivotril, Xanax / benzodiazepinek, Oxycontin / opioidok, Vicodin, Klonopin, Adderall)
  • inhalánsok

A kémiai szerekkel való visszaélés és függőség gyakran okoz társadalmi következményeket, elszigetelődést, családon belüli konfliktusokat és erőszakot. Egészségügyi mellékhatásaiként megjelenik a magas vérnyomás, szexuális problémák, rák, gyomorpanaszok, csontritkulás. Viselkedésben bekövetkező állapotok étkezési zavarok (anorexia-bulimia, falási zavar), pánik és szorongásos zavarok, depresszió, bipoláris zavar, személyiségi rendellenességek, kompulzív zavar (OCD), trauma és a poszttraumás stressz zavar (PTSD), különböző fóbiák és kényszerek, skizofrénia.

Az oxigén a test természetes antibiotikuma. Segít a kábítószer- és alkoholfüggők testének gyógyulásában, felgyorsítva a gyógyulást. Ha növekszik az oxigén felszívódása, ez csökkentheti azt az időt, amíg a mérgező anyagok az agyban maradnak. Például az alkohol- és kábítószer-visszaélés az agyban az aldehidek és savak felhalmozódását eredményezheti. A HBOT a testből segíthet eltávolítani a méreganyagokat.

A kezelés után az agyban növekszik a véráram, így ezen a területen biztosítja a sejtek számára azokat a tápanyagokat, amelyek szükségesek a gyógyuláshoz. A kezelések után jobb memória magasabb energiaszint és általános jólét érhető el.

A legtöbb függőség által okozott betegség és sérülés sejtes vagy szöveti szinten történik. Tehát a test gyógyulási folyamata nem zajlik le a szövetek megfelelő oxigénszintje nélkül. A hiperbar oxigénterápia extra oxigént biztosít, ami több szempontból javítja a gyógyulásban részt vevő emberek életminőségét, amelyekben a szokásos orvoslás nem működik.

A hiperbar oxigénterápia segíthet:

csökkenti a duzzanatot és a gyulladást
elősegíti a károsodott máj, hasnyálmirigy és az agy gyógyulását
elősegítik a méregtelenítési folyamatot a testsejtekben
elősegítik a méregtelenítési folyamatot az agysejtekben
javítja a károsodott szövetek keringését
javítja az alvási mintákat
normalizálja a szervezet enzimrendszereit
csökkenti a vágyat
regenerálja a szöveteket
meghozza az étvágyat
Ezen túlmenően, ha a kognitív és viselkedési terápiákkal együtt alkalmazzák, a HBOT figyelemre méltó előnyöket mutatott az agyi és testkárosodások kezelésében az évek óta elkövetett alkohol vagy kábítószer-visszaélések miatt.

Hyperbar oxigénterápia és a függőség kezelése

A lelki és a fizikai függőség megvonási tünetekhez vezet, amikor abbahagyja a választott anyag fogyasztását, vagy a cselekvési minta követését. A leggyakrabban tapasztalt függőség-elvonási tünetek a következők:

szorongás
testfájdalmak
pulzusváltozás
székrekedés
sóvárgás
koncentrálási nehézség
ingerlékenység
nyugtalanság
hányás
súlygyarapodás vagy fogyás

A méregtelenítés megkezdésekor az elvonási tünetek kellemetlensége, súlyossága és időtartama segítség nélkül gyorsan visszaesést okozhat. Ha azonban a megvonás menete megváltozik, mint a hiperbar oxigénterápia esetén, akkor javulhat a siker esélye és csökkenthető a visszaesés kockázata.

A HBOT segíti a test méregtelenítési folyamatait azáltal, hogy fokozza a keringést a sérült szövetekben és normalizálja a különböző enzimrendszereket. Ezután egy gyógyult és metabolikusan egészséges sejt képes lesz részt venni a szükséges kémiai lépésekben az agy méregtelenítésére és a vágy csökkentésére.

Szakterületem a fülakupunktúrás addiktológia, a függőségek kezelése. Segítek a rosszul működő funkciók megjavításában a jól működő funkciók továbbfejlesztésében, az emberi erősségek és erények helyreállításában.

Tudjon meg többet a hiperbár oxigénterápiáról!

Z K

Zombori Katalin ETI-ENKK szakmai vizsgával rendelkező természetgyógyász, fülakupunktúrás addiktológus, az 1,3 mATM hiperbár oxigénterápia magyarországi úttörője. Szakértelmével, gondoskodó hozzáállásával az egészségügyi állapotok legszélesebb körében nyújt segítséget. Az alternatív gyógyászat képviselőjeként fontos számára a táplálkozásterápia a mozgásterápia és a légzésterápia.