Skip to main content

Egészséges agy

Minden nap minden egyes pillanatban döntéseket hozunk, amelyek befolyásolhatják életünket. Legfőbb kihívásunk az egészséges agy megőrzése!

Az agyunk összetett szerv, melyet viselkedésünk, környezetünk, stressz, táplálékfelvétel, alváshatékonyság, társadalmi kapcsolat, egészségügyi állapotok, mindenféle anyag bevitele, és számos az ellenőrzésünkből fakadó tényezőnkre reagálva folyamatosan változik.

Amire szüksége van az agynak

Az egészséges agy feltételezhetően egyik legfontosabb követelmény a jó éjszakai alvás. Alvás közben az agy energiafelhasználása csökken, és az agy helyreállító helyzetet vesz fel, eltávolítva a nem kívánt hulladékokat és helyettesítve a nap folyamán felhasznált adenozin-trifoszfát (ATP) energiát. Az alvás az egészséget elősegítő immunfolyamatok és az endokrin rendszer újrakalibrálásának ideje.

Az aerob testmozgásról tudjuk, hogy egészséges hatással van az agyra. A fokozott véráramlás elősegíti az oxigén szállítását, valamint a CO2 és hulladék termékek eltávolítását.

Társadalmi kapcsolatok ápolása a szocializálódás fenntartása is fontos.

A stressz csökkentésének számos módja van, és nem meglepő módon ezek magukban foglalják a szellemi gyakorlatokat, vallási gyakorlatokat, relaxációs technikákat, valamint a meditációt.

Egészséges és változatos étrend, természetesen mindenkinek külön és egyedi étkezési követelményeinek figyelembevételével.

Az elegendő folyadék fogyasztása, természetesen bizonyos betegségekkel küzdő egyéneknek eltérő követelményeket kell követniük a folyadékbevitelre vonatkozóan.

Minimalizálja a „rekreációs” drogok, alkohol és gyógyszerek alkalmazását.

Tanuljon új információkat minden nap! Az újabb információk megismerése a korábban nem ismert területeken úgy tűnik, hogy megkönnyíti a szinagogenezist, ami elősegíti az agy jobb működését és a kognitív tartalék előmozdítását.

Az összes testrész mozgásával járó tevékenységek kihívást adnak az agy számára. Az új feladatok legyenek minél összetettebbek annál egészségesebb lesz az agy. Például négykézláb járáskor vagy  hátramászáskor új neuronok aktiválódnak, és az agy új módon kapcsolódik össze a szimmetrikus áramkörökkel. A tánc és a jóga mozgásai gyakran a test egész bilaterális izomcsoportjait érintik – ezek a tevékenység bizonyítottan javítják az agy egészségét.

Az oxigén a legtermészetesebb gyógyszer

Az agy betegségeinek megelőzésében, valamint a mentális képességek javításában az antioxidáns étrend, vitaminok, ásványi anyagok, enzimek, esszenciális zsírsavak mellett rendkívül nagy hatékonysággal alkalmazható a hiperbár oxigén, amely kifinomult alternatív terápia az agy egészségének fenntartása szempontjából.

Tudjon meg többet a hiperbár oxigénterápiáról!

Z K

Zombori Katalin ETI-ENKK szakmai vizsgával rendelkező természetgyógyász, fülakupunktúrás addiktológus, az 1,3 mATM hiperbár oxigénterápia magyarországi úttörője. Szakértelmével, gondoskodó hozzáállásával az egészségügyi állapotok legszélesebb körében nyújt segítséget. Az alternatív gyógyászat képviselőjeként fontos számára a táplálkozásterápia a mozgásterápia és a légzésterápia.