Csontfertőzés vagy osteomyelitis

Az osteomyelitis szeptikus gyulladásos csontbetegség – ennek oka lehet közvetlen trauma, műtét vagy vér útján terjedő fertőzés.

A bakteriális fertőzés csökkenti a csont vérellátását és oxigénellátását (ischaemia és hypoxia), amelyek akadályozzák a csont gyógyulását. A hypoxia csökkenti a helyi perfúziót, valamint a fehérvérsejtek baktériumok eltávolításában betöltött szerepét, a csontsejtek aktivitását az elhalt fertőzött csontok eltávolításában és egy új csont képződésében (osteoclast és osteoblast aktivitás). Végül a hypoxia korlátozza az antibiotikumok terápiás funkcióját, hogy behatoljanak a gennyes területre és inaktiválják a mikroorganizmusokat.

A hiperbár oxigénterápia hatékonyan korrigálja a szöveti hypoxiát és javítja a véráramot és a csont anyagcserét a gyorsabb csontgyógyulás érdekében.
A hagyományos terápiák magukban foglalják a nekrotikus csont eltávolításának műtétét (lerövidítés) és az antibiotikumok nagy adagjait.
A hiperbár oxigént rutinszerűen alkalmazzák a fogászati műtétekben a csontok átültetésének és az implantátumok sikerének növelése érdekében.

A hiperbár oxigén klinikai alkalmazása
• A nyomás alatt álló oxigén természetes antibiotikumnak tekintik, amelynek bakteriosztatikus és bakteriocid tulajdonságai vannak
• A hiperbár oxigén fokozza az antibiotikumok aktivitását és csökkenti azok mellékhatásait
• A hiperbár oxigén felgyorsítja a műtét utáni gyógyulást
• A hiperbár oxigén megkönnyíti az új csontképződést (osteogenesis) és a nekrotikus csont eltávolítását (osteoclast / osteoblast)
• A hiperbár oxigén megfelelő mennyiségű oxigént biztosít az új edények kialakulásához az általános javított mikrocirkuláció érdekében
• A hiperbár oxigén nem csak felgyorsítja a csontok helyreállítását, hanem javítja a csont anyagcserét és a csontsűrűséget
• A hiperbár oxigén megkönnyíti az őssejtek felszabadulását a csontvelőben, és további hosszú távú előnyöket biztosít
• A hiperbár oxigén csökkenti a fájdalmat és erősíti a test védelmi immunrendszerét

A leghatékonyabb egészségügyi ellátás mindig a megelőző gondozás!

Tudjon meg többet a hiperbár oxigénterápiáról! www.kami-ker.hu