Daganatok és a hiperbár terápia

Az oxigén hatása a daganatok biológiai viselkedésére

Oxigénhiányos (hypoxiás) állapotnak a daganatok kialakulásában és malignizációban is szerepet tulajdonítanak. A hypoxia szabályozza a tumorsejtek túlélési mechanizmusát, a génexpressziókat a genom instabilitást és a glükózanyagcserét. Az alacsony oxigénszint a sejtanyagcserében alapvetően szerepet játszó energia termelő és enzimatikus folyamatokat képes gátolni. Hiperbár oxigénkezeléssel a szervezet oxigéntelítettségét növeljük, ezért a megelőzésben, valamint a daganatterápia kiegészítő kezelésében kapott fontos szerepet.

A daganatos betegeknél a hagyományos daganatellenes terápiák nem kívánatos mellékhatásait hiperbár kezeléssel csökkenteni lehet. Klinikai vizsgálatok igazolták, hogy a hypoxia fokozza a tumorok fejlődését (progresszióját), és gyakran radiorezisztencia, valamint kemorezisztencia alakul ki. Ez azt jelenti, hogy a daganat a sugár/kemo kezelésre nem reagál. Hiperbár oxigénterápia fokozza a kemo-/sugárterápia hatását, csökkenti a daganat agresszivitását, növeli a természetes ölősejtek aktivitását.

A sugárterápia károsítja az egészséges sejteket a vérereket, aminek következtében a sejtekhez nem jut elegendő tápanyag, a regenerálódás nem tud megtörténni. Az elégtelen sugárkezelés növeli a hypexiás sejtek arányát a daganatban, és fokozza az áttétképző hajlamot. Az tény, ha a szervezetben nagyobb a vér oxigén koncentrációja, elősegíti az apró vérerek növekedését, így több oxigén dús vér képes eljutni a sérült hypoxiás területekre.

Hiperbár kezelés hatására a sugárkezeléssel járó égési sebek, bőr elszíneződés, megkeményedés eredményesen kezelhető. Csökken a duzzanat (lymphoedema), lehetővé válik a vér és az oxigén szabadabb áramlása. Táplálkozási és nyelési nehézségek megszűnnek. Hólyag problémák, vérzések, inkontinencia, bélrendszer nyálkahártya gyulladása rendeződik.

A csecsemőmirigy a nyirokrendszer része, általa termelődnek a T-sejtek, melyeknek döntő szerepük van az immunrendszer optimális működésében. T-sejtek működése az életkorral, bizonyos fertőzésekkel, betegségekkel fokozatosan csökken, egy kemoterápia szinte teljesen megsemmisítheti. Hiperbár terápiával támogathatja az őssejtek funkcióját, hogy ellenállóbbá váljon a csecsemőmirigy. Az extra mennyiségű oxigén növeli a szervezet fertőzésekkel szembeni ellenálló képességét, támogatja az immunrendszert és a fehérvérsejtek feladatát. Műtétek után lerövidül a sebgyógyulási idő. Hiperbár oxigénterápia segíti a gyógyulást, javítja a túlélés esélyét.

Superoxide dismutase létfontosságú enzim minden daganatos beteg számára. A termékről bővebb információt itt talál.

A daganatos betegek életminőségének javítása iránti elkötelezettségemben személyes családi tragédiáim ösztönöznek.