Alzheimer-kór

Kezdőlap » Blog » Alzheimer-kór

Alzheimer-kór

Az Aloysius Alzheimer nevet viselő betegséget először Münchenben írták le 1906-ban. Ezt a felfedezést megelőzően Dr. Alzheimernek az idős kori emlékezet elvesztését, a feledékenységet, valamint a mentális élesség és kompetencia csökkenését tulajdonították. Azóta a klinikai tüneteket és az agyban bekövetkező változásokat neurológiai tüneteknek nevezett betegségnek tartják, nem pedig az öregedési folyamat elkerülhetetlen hanyatlásának.

Az agy és a gerincvelő rendkívül érzékeny az oxigénellátás zavaraira. Az oxigénhiány és a keringés károsodása a neurológiai problémák általános oka.
A hiperbár oxigénterápia nagy szerepet játszik a motoros, szenzoros és kognitív funkciók neuro-rehabilitációjában és helyreállításában. Az oxigénnel történő korai beavatkozás jobb eredményeket mutat, akkor is javulást lehet elérni, ha a sérülést hónapok vagy évek megelőzték.

Alzheimer-kór képalkotó vizsgálata során bizonyított a csökkent véráramlás az agyban. Ez problémát okoz a memória működésében, a gondolkodásban és viselkedésben. Nehézséget jelent a beszéd, egy ismerős feladat elvégzése, térben és időben tájékozódási zavar lép fel, csökken a helyes és helytelen megítélése, és változás történik a személyiségben. Mivel az idegrendszer romlik lehetnek akaratlan izom reflexek.

Az oxigén védő szerepe A hiperbár oxigén elősegíti a neurogenezist (a neuronok – idegsejtek növekedése és fejlődése), valamint az idegrendszer regenerálódását (az életképes és funkcionális idegi kapcsolatok növekedését és újracsatlakozását), amelyet neuroplaszticitásnak is neveznek. A sérült agy nagymértékben reagál a kiegészítő oxigénre, és javítja a mentális funkciókat, a beszéd, megértés, memória, végrehajtó funkció, valamint a koordináció és az egyensúly javulása észlelhető a kezelés megkezdése után hamarosan, és visszafordíthatatlanok, ha a megfelelő agyi oxigénellátás fennmarad. A funkcionális helyreállításon túl a hiperbár oxigénellátás hatására a szervezet rugalmasabb idegsejteket is létrehozhat és védelmet nyújt az állapot további romlása ellen.

Hiperbár oxigénterápia

Hiperbár oxigénterápia hatására kétségtelenül lassul a betegség előrehaladása. Amikor a szövetek és a testnedvek extra mennyiségű magas koncentrációjú oxigénnel telítődnek az agy olyan területeire is eljut az oxigén ahova normál körülmények között egyébként nem jutna és ösztönzi az életképes agysejteket a normális működésre.

A többlet oxigén hatására új vérerek, új idegpályák, kapcsolódási pontok képződnek. Hiperbár oxigénterápia őssejteket mobilizál a vérkeringésbe, melyek az agy területére jutva támogatják új neuronok, asztrociták és mikrogliák szerepét. Alzheimer-kór esetében a kezdeti intenzív hiperbár kezeléseket hosszadalmas egymásra épülő terápiák sorozata követ, melyet kiegészítünk a jól bevált természetes étrendterápiával.

Tudjon meg többet a hiperbár oxigénterápiáról!