Skip to main content

Cukorbetegség

Az 1-es típusú cukorbetegség gyermekkorban néhány nap alatt, fiatal felnőttkorban néhány hét alatt kialakul. A megelőzés szinte lehetetlen. Tünetei fokozott éhségérzet, a testtömeg csökkenése, levertség, fáradtság, súlyos kiszáradás, ketoacidosis, szapora és mély légzés. Diagnosztizálásakor azonnal gyógykezelés szükséges, különben a beteg menthetetlen és meghal.

A 2-es típusú cukorbetegség tünetszegény, 10-15 éven át is fennáll anélkül, hogy panaszt okozna. Lassú kialakulása miatt megelőzhető! Tünetei gyakori bőrfertőzések, furunkulusok, bármely testrész főleg a szeméremtest viszketése. Az éveken át tartó magas vércukorszint változást okoz a sejtekben, amely életet veszélyeztető súlyos következményekkel jár. Előfordul, hogy a később kialakuló szövődmények miatt azonosítják a betegséget, mint a látás hirtelen megromlása, a csökkent sebgyógyulás, járás közben izomgörcsök, nyugalomban fájdalom, bizsergés, zsibbadás, gyengeség, egyes végtagok keringésromlása, érszűkület, leggyakrabban a lábujjak elhalása, szívinfarktus, gyakori vizelés, veseelégtelenség, impotencia, frigiditás. Fontos figyelmeztető jel lehet az immunrendszer nem megfelelő válasza, fertőzésekre való hajlam, alacsony energiaszint.

A kezeletlen cukorbetegség előrehaladtával inzulin hiányában a ketonok felhalmozódnak a vérben és életveszélyes ketoacidosis léphet fel. Ilyenkor fokozott szomjúságérzés, kiszáradás, fáradtság érzés, aceton szagú lehelet, hányás, jellegzetes mély és gyors légzés tapasztalható. Ketózis bekövetkezhet más körülmény fennállása esetén, például éhezés, elnyúló edzés, magas zsírtartalmú és kevés szénhidrátot (<30 gramm/nap) tartalmazó étrend fogyasztása esetén, öngondozás elhanyagolásakor vagy inzulinhiányban.
A cukorbetegség mind a kettő típusánál a genetikai hajlam meghatározó. Mégis a 2-es típusú cukorbetegség egyre nagyobb számban történő diagnosztizálása miatt már népbetegségnek számít. A cukorbetegség súlyosságát az érintettek még mindig nem veszik komolyan és nem is kezelik megfelelő módon annak veszélyét.

Ha diabétesszel él a hiperbár oxigénterápia a legjobb terápiás választás, hiszen lehet egy végtagmentő vagy életmentő megoldás. A cukorbeteg hajlamos elveszteni az érzékelést a lábfejen, ezért sokkal könnyebben megsérül amit eleinte nem is vesz észre. Diabetikus neuropátia vagy perifériás érbetegség következménye lehet diabéteszes láb, fekély, üszkösödés, fertőzés, osteomyelitis, amputáció. A  legtöbb diabéteszes amputáció a talpon kialakult sebbel, vagy lábszárfekéllyel kezdődik. Hagyományos sebkezelés, gondozás mellett ha a szervezet egy hónapon belül képtelen begyógyítani a sebet, akkor kiegészítő terápiaként hiperbár kezelésre van szükség.

Cukorbetegség szövődményei esetén hiperbár oxigénkezeléssel az alábbi előnyöket érheti el.

Idegrendszer:

Csökkentheti neuropátia tüneteit, (zsibbadás kezek, karok, lábak) elősegítve a perifériás idegek regenerációját és mikrocirkulációját. Hatékonyan alkalmazható a Bell-féle bénulás esetén. Támogathatja a szív-, emésztőrendszeri és egyéb vegetatív idegrendszer funkcióit.

Láb:

Enyhítheti a fájdalmat a lábakban, javíthatja a vérkeringést, az érzékenységet, csökkenti a duzzanatot a parasthesias tüneteit (bizsergő, csiklandozó, szúró, égő érzés). Növeli az izomerőt, csökkenti a gyengeséget és fáradékonyságot

Sebek / fekélyek:

Javíthatja a seb szöveti oxigénellátását, csökkentheti az ödémát, növelve perfúziós nyomást. Felgyorsíthatja a fekély gyógyulását, elősegítheti a vérkeringés fokozódását. Csökkentheti és megakadályozhatja a fertőzést. Felgyorsíthatja a csontok növekedését. Javíthatja a perifériás idegek regenerációja. Csökkentheti a vér viszkozitását, fokozza a véráramlást, megakadályozza a trombózist. mTOR gátlása miatt csökken a gyulladásos citokinek, elősegítve fibroblaszt proliferációt. Szabályozhatja a kollagén termelést, és az angiogenezist. Megelőzhető az amputáció.

Szem:

Javíthatja a retinában a véráramlást, fokozhatja a vizuális élesség. Csökkentheti az oxigénhiány okozta vakság előfordulását. Elnyomhatja a fertőzéseket.

Vese és a hólyag:

Javíthatja húgyhólyag szabályozást, csökkentheti a sürgető és gyakori vizelési ingert. Javíthatja a vesefunkciót. Csökkentheti, megakadályozhatja a vese és a húgyhólyag fertőzést.

Hiperbár kezelés ellátja oxigénnel az oxigénhiányos szöveteket, szabályozhatja a vércukorszintet, támogathatja az új vérerek növekedését valamint az idegvégződéseket. Úgy viselkedik, mint egy természetes vérhígító, miközben javíthatja a kapilláris hálózatban a mikrokeringést. Ez a terápia egyaránt csökkentheti a vérrögképződés kockázatát, a diabétesszel kapcsolatos trombózis, stroke kockázatát, valamint fokozhatja az anyagcserét és szöveti véráramlást, hogy az megfeleljen a sérülés vagy betegség helyreállításához szükséges megnövekedett oxigénigénynek.

Tudjon meg többet a hiperbár oxigénterápiáról: www.kami-ker.hu!

Z K

Zombori Katalin ETI-ENKK szakmai vizsgával rendelkező természetgyógyász, fülakupunktúrás addiktológus, az 1,3 mATM hiperbár oxigénterápia magyarországi úttörője. Szakértelmével, gondoskodó hozzáállásával az egészségügyi állapotok legszélesebb körében nyújt segítséget. Az alternatív gyógyászat képviselőjeként fontos számára a táplálkozásterápia a mozgásterápia és a légzésterápia.